Spring naar inhoud

Startpunt Station Enkhuizen 51 afbeelding

Wandelen door Enkhuizen is wandelen door de Gouden Eeuw. Het stadje kwam in de 17e eeuw tot grote bloei, vooral door de winstgevende haringvisserij. Overal in het stadscentrum staan nog gebouwen die herinneren aan die tijd. Het meest bekend is de Drommedaris, een vestingtoren uit 1540. Ook uit die tijd zijn het Spuihuisje aan de Zuiderspui, het voormalige Peperhuis waarin nu het Zuiderzeemuseum is gevestigd, het stadhuis aan de Breedstraat, de stadsgevangenis aan Het Glop, het weeshuis aan de Westerstraat en de Koepoort aan de westelijke vestingwal. Aan de Buitenhaven liggen tientallen oude vissersboten en driemasters. Dompel u onder in een stukje Nederlandse historie. En als u er geen genoeg van kunt krijgen, bezoek dan vooral het Zuiderzeemuseum, waar u van alles te weten kunt komen over deze verleden maar niet vergeten tijd.

 

  • De Drommedarisroute (blauw) neemt u mee door het oude stadscentrum. U wandelt langs de Oude Haven en de bekende Drommedaris, een vestingtoren uit de 16e eeuw. Fraai zijn de vele renaissancegevels en de gevel van het voormalige weeshuis aan de Westerstraat. De route voert ook over de stadswallen van de Boerenhoek en langs de monumentale Koepoort.
  • Ook tijdens het Rondje Zuiderzeemuseum (geel) wandelt u over de stadswallen en langs de Drommedaris en de Koepoort. Bovendien komt u langs de pittoreske huisjes van het Zuiderzeemuseum waar u zich kunt onderdompelen in de Zuiderzeegeschiedenis. Bij het Enkhuizerzand loopt u een stuk langs het water van wat nu IJsselmeer heet.