Spring naar inhoud

Startpunt Koningshof Overveen 76 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Parkbos Koningshof (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute
1.09km
Vogels op landgoed Koningshof (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute
2.36km
Landgoed Koningshof (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute
3.66km

Landgoed Koningshof bij Overveen is eigenlijk een parkbos zoals het begin 20e eeuw is bedacht door tuinarchitect Leonard Springer. Geïnspireerd door de Engelse l4andschapsstijl liet hij in de heuvelrijke binnenduinen een open bos aanleggen, waar je vanaf een centrale weide over lieflijke paadjes en lanen zo de duinen inwandelt. Springer werkte in opdracht van de rijke bankier Johannes Luden. Het fraaie, felrode landhuis werd tot 1962 door de familie Luden bewoond. Zoals dat hoorde waren er op Koningshof dienstwoningen, een koetshuis en zelfs een moderne garage. Koningshof is nu een rijksmonument. Natuurmonumenten herstelt het parkbos in zijn oude glorie.

 

Onderstaande routes zijn in één richting gemarkeerd.

  • Het ommetje Parkbos Koningshof (blauw) bij Overveen is een korte wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland langs het imposante huis en over prachtige lanen. Onderweg komt u het oude koetshuis tegen.
  • Ook op de route Vogels op landgoed Koningshof (rood) bij Overveen passeert u de villa en het koetshuis. U wandelt over slingerende paadjes en lanen met linden en reusachtige beuken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spechten hakken hier broedholen in dood hout. Ook de boomklever is een veel geziene gast.
  • De langere route Landgoed Koningshof (groen) bij Overveen gaat naar de Appelberg bij Aerdenhout. U wandelt over de centrale weide, omzoomd door grote bomen en heesters in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het voorjaar bloeien hier stinsenplanten als lelietje-van-dalen en het geurende daslook. Voorbij de Appelberg verlaat u het parkbos. Roofvogels cirkelen hier boven het duin, waar konikpaarden en Schotse hooglanders vrij rondstruinen.

Deze groene en blauwe routes zijn onderdeel van het Ommetje van de maand juli 2023 door Westphil Wandelt. Het leuke wandelverslag vind je hier: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/ommetjes/een-koninklijke-wandeling/198735

Foto door: Westphil Photography