Spring naar inhoud

Een koninklijke wandeling

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute

Geweldig

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Parkbos Koningshof (blauw) en Landgoed Koningshof (Groen)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland

Landgoed Koningshof is een onderdeel van het in maart geopende Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Het is een prachtig gebied en daarom liepen wij een combinatie van de blauwe en groene route vanaf het startpunt Koningshof.

Het landgoed bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Er zijn vele leuke avontuurlijke paden die door het heuvelachtige gebied slingeren. Het landgoed deed ons op sommige plekken denken aan de Hartz in Duitsland.

image

Het heuvelachtige bos doet buitenlands aan.

Flora en fauna

Wij liepen dit ommetje eind mei, omdat we in juni op vakantie waren. De meidoorn, die op de foto’s te zien is, is uitgebloeid, maar er bloeit nu waarschijnlijk wel wat anders.

Wij zagen een veldje met duinviooltjes, ereprijs en natuurlijk heerlijk geurende duinroosjes.

image

Zo schattig al die kleine duinviooltjes.

Ook kwamen we langs een dode boom met tonderzwammen, waar een hevig piepend geluid uitkwam. Waarschijnlijk een nest jonge spechten. We wilden de vogels niet verstoren dus hebben we niet gewacht totdat moeder of vader specht eten kwam brengen voor de kleintjes.

Tonderzwammen leven op dode en half dode bomen. Vroeger gebruikte men deze zwam om vuur mee aan te steken.

image

Links staat een dode boom met tonderzwammen.

Ook kwamen we heel wat vogels tegen, zoals spechten en boomklevers, die we soms meer hoorden dan zagen.

Het koetshuis

We beginnen met een stukje van de blauwe route, daarbij komen we langs het koetshuis. Het lijkt wel een kopie van het grote landhuis. Daarom heeft het ook de naam “Koningshofje”. Het is af te huren voor vergaderingen, trainingen en feestjes.

image

Het koetshuis.

image

Koetshuis “Het Koningshofje” van dichtbij.

Al snel komen we na het rondje bos weer terug bij het parkeerterrein en pakken daar de groene route op.

Een doorkijkje naar Villa Koningshof

Na een klein stukje lopen komen we langs een grote weide en hebben we zicht op de prachtige Villa Koningshof. We maken foto’s en kijken of we iets dichterbij mogen komen, maar dat is niet het geval.

image

Villa Koningshof.

De villa werd in de jaren 1898-1900 gebouwd in opdracht van het echtpaar Johannes Luden en Mathilde Luden-Van der Vliet. De Amsterdamse architect Abraham Salm kreeg in 1898 de opdracht een villa met dienstgebouwen te bouwen voor het gezin en zijn personeel.

Salm ontwierp villa Koningshof in speelse, schilderachtige, asymmetrische Engelse landhuisstijl met opvallende elementen zoals een torentje, veranda’s, erkers en balkons. De villa is net als de dienst- en bijgebouwen opgetrokken uit felrode baksteen en met rode dakpannen.

Jan Anton Willem Luden, het jongste kind van het echtpaar, is er tot zijn dood in 1962 blijven wonen. Hij liet het huis, de bijgebouwen en de gronden na aan Natuurmonumenten.

image

Eén van de vele mooie paadjes.

De appelberg

Verder maar weer achter de groene pijlen aan. We wandelen langs een speelweide en een veld met heel veel wilde bloemen. We genieten van de mooie natuur en komen na een tijdje uit bij uitzichtpunt de Appelberg.

image

De speelweide.

We klimmen de trap op om te genieten van het uitzicht. Boven staan twee bankjes waar je even kunt uitrusten van de klim. In de verte zien we wat bewegen. Als we door onze verrekijker kijken, zien we dat het twee mannetjes damherten zijn.

image

Uitzicht vanaf de Appelberg.

Grote grazers

We hopen op de route konikpaarden en Schotse hooglanders tegen te komen, maar die waren niet thuis. Wel zagen we een eekhoorn en meerdere zandhagedissen.

Als we vanaf de Appelberg weer verder wandelen zien we de twee damherten weer staan. Ze zijn niet zo mak als de damherten van de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar toch lukt het om een foto te maken.

Op veel plaatsen op Koningshof zie je grote Corsicaanse dennen. In het begin van de twintigste eeuw plantte men deze voor het kweken van hout. Natuurmonumenten vormt de dennenbossen geleidelijk aan om naar meer natuurlijke bossen met inheemse soorten, zoals de beuk, eik, berk en hulst.

image

De damherten poseren toch even voor ons.

Werk in het Nationaal Park

We lopen langs een plek, waar op een bord werkzaamheden worden aangekondigd.

Aankomend najaar tot half december wordt de Amerikaanse vogelkers, die de inheemse planten overwoekerd, verwijderd. Wandelpaden blijven toegankelijk, maar doordeweeks is het mogelijk dat je werkverkeer tegenkomt.

image

Laura tussen de meidoorn en de Amerikaanse vogelkers.

Geen drukke wandeling

Wij hebben genoten van deze prachtige, heerlijk rustige wandeling. We zijn maar een paar mensen tegengekomen. Dit lijkt waarschijnlijk ook zo, omdat de routes maar één kant op bewegwijzerd zijn.

image

Wandelkeuzepunt 44

Terug op de parkeerplaats, staan er vier auto’s en een bakfiets. Ik vind het grappig dat er een aparte parkeerplaats is voor bakfietsen. Blijkbaar is daar behoefte aan.

Als we terug naar huis rijden komen we langs Kraantje Lek, een restaurant met een speeltuin. Het is er een drukte van belang. Bijzonder dat het op de ene plek zo rustig kan zijn en een klein stukje verderop zo vol. Ik weet wel welke plek mij het meest aanspreekt.

Extra info

Afstand: 4,75 kilometer, maar met toevoeging 6,47 kilometer.

image

Het koetshuis is een plaatje.

Link naar de route: Parkbos Koningshof (blauw) en Landgoed Koningshof (Groen)

Deze routes zijn samen 4,75 kilometer, maar wij maakten de route ietsje langer door ook nog een stukje van de rode route te wandelen. Door deze toevoeging wordt de route 6,47 kilometer. De GPX van deze route kun je vinden op de website van Westphil wandelt.

Wij parkeerden bij: Wandelstartpunt Koningshof, 2051 AB Overveen

Parkeren voor leden van Natuurmonumenten is gratis. Anders betaal je 1,75 € per uur met een maximum van 7 € per dag.

De route start bij wandelkeuzepunt 76, volg eerst de blauwe pijlen richting wandelkeuzepunt 74, 52, 46, 48, 78, en weer terug naar 76.

Daarna volg je de groene pijlen richting wandelkeuzepunt: 74, 44, 52, 74 en weer terug naar 76.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 198735 in.
  • 4.75 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Koningshof Overveen

Naar
Startpunt Koningshof Overveen

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt koningshof overveen

0.04 km
0.2 km
0.24 km
0.04 km
0.54 km

Startpunt koningshof overveen

0.02 km

Startpunt koningshof overveen

0.04 km
3.19 km
0.19 km
0.2 km

Startpunt koningshof overveen

0.04 km