Spring naar inhoud

Monnikenpad

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Goed

21 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Het Monnikenpad verbindt vele interessante plekken in en rond de drie Egmonden. De route is voor een groot gedeelte onverhard, gemarkeerd met rood-gele pijlen. Delen van de route zijn niet toegestaan voor honden. 

Het Monnikenpad is interessant vanwege de beleefbare cultuurhistorie en het mooie landschap. Het pad voert over jaagpaden, langs oude vaarten en over oude dijken, ondermeer langs de Adelbertusakker, de Abdij van Egmond-Binnen, het oorspronkelijke haventje of de Stet van Egmond, en het historische centrum van Egmond-Binnen. 

Adelbertus is de monnik die hier in het jaar 690 na Christus kwam om samen met Willibrordus het christendom te prediken. Zijn sterfdag - in 740 - wordt nog elk jaar herdacht. Die Sint Adelbertusviering is een heel bijzondere ervaring. Dan komen de monniken uit de Egmonder abdij bijeen om samen met honderden bezoekers bij het oorspronkelijke graf van Adelbertus te bidden. Bij dit graf op de Adelbertusakker begint het Monnikenpad.

Adelbertus was een geliefd man. Er werden hem grote wonderen toegeschreven en hij kon rekenen op een grote schare toehoorders tijdens zijn preken. Zijn leven is nauw verbonden met de geschiedenis van de streek rondom Egmond-Binnen. Het Monnikenpad doet deze geschiedenis herleven.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de abdij, want de abdijkerk, het abdijmuseum, de abdijwinkel en de galerie zijn vrij toegankelijk. Daarna loopt u dwars door de polders tussen Egmond-Binnen en Heiloo, het gebied waar de monniken vanaf de middeleeuwen actief waren met het ontginnen van moeras, de aanleg van dijken en het graven van sloten en vaarten.

Het startpunt is de Adelbertusakker, Oude Schulpweg 18, aan de westkant van Egmond-Binnen. Parkeren kunt u op het PWN parkeerplaats. De route gaat deels door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn in het Noordhollands Duinreservaat toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.

Een wandelgids met uitgebreide beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van het landschap en alle bezienswaardigheden is te koop bij de lokale boekhandel en de abdijwinkel in Egmond-Binnen.

Het originele Monnikenpad is in één richting gemarkeerd met rood-gele haakjes of kepers, ontleend aan het wapen van Egmond. Later zijn ook het Hoeverpad (met gele kepers) en het Derperpad (met rode kepers) gemaakt, beide in twee richtingen gemarkeerd. Het originele Monnikenpad, nu Binderpad genoemd, is met rode pijlen in twee richtingen gemarkeerd. Maar de markering in één richting bestaat nogsteeds, want dat sluit het beste aan bij de historische looprichting van de monniken.

Leuk artikel uit De Telegraaf over het Monnikenpad (pdf-bestand, 1 MB)

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 626 in.
  • 8.56 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Egmond Middenweg

Van & Naar
Startpunt Egmond Middenweg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt egmond middenweg

0.7 km

Startpunt abdijlaan

0.31 km

Startpunt abdijlaan

0.19 km
1.15 km
1.34 km
3.2 km

Startpunt egmond middenweg

1.75 km