Spring naar inhoud

Startpunt Westzaan (toeristisch overstappunt) 26 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Reef (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.92km
Nauernaroute (rood)
Onverhard pad (deels)
9.99km
Rondje Gouw (geel)
Onverhard pad (deels)
13.07km
Assendelftroute (zeegroen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute
20.31km

Westzaan vormde samen met Oostzaan het eigenlijke Zaanland, in de 11e eeuw ontgonnen vanuit de Zaan. Het kilometerslange lintdorp langs de gouw bestond uit een viertal buurten: Middel, Kerkbuurt, Krabbelbuurt (later J.J. Allanstraat genoemd) en het Zuideinde bij de Noorder IJ- en Zeedijk. De Weiver vormde een rechte knik in dit woonwerklint. Het dorp beleefde zijn bloeitijd in de 18e eeuw, toen er naast boeren veel kooplieden, walvisvaarders en molenaars woonden.

  • Het Ommetje Reef (groen) voert langs natuurgebied de Reef over trilveen, vlonders en bruggetjes, in de groene oksel van de A8. U loopt verder langs het Guisveld, een verruigd veenweidegebied. Het ommetje voert terug langs het oude Guispad en papiermolen, De Schoolmeester. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.
  • De Assendelftroute (zeegroen) loopt door een klein stukje van het lintdorp Assendelft. In de uitgestrekte polders passeert u stukjes ruig natuurgebied, weilanden met vee, een pontje en een jachthaven bij de Nauernasche Vaart. Op het boerenlandpad zijn honden verboden.
  • De Nauernaroute (rood) is een wat langer ommetje om natuurgebied de Reef heen. De heenweg voert langs de Nauernasche Vaart en onderlangs de zeedijk; de terugweg loopt via het sfeervolle dorpslint, langs onder meer ’t Reght Huys.
  • Het Rondje Gouw (geel) voert om de Gouw heen, langs de groene Westzijde van Koog aan de Zaan en Zaandam.