Spring naar inhoud

Startpunt Volendam 8 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Dijk- en Doolhofroute (paars)
3.51km
Palingroute
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
15.39km

U bent bij het Zuideinde van het vissersdorp Volendam, dat na 1450 ontstond toen de uitmonding van de Ye hier gedicht (‘gevold’) werd. Aan de Zuiderzeekant van de dam kwam een haventje. Vandaar de naam Vollen- of Volendam. Het dorp groeide eerst uit tot een van de belangrijkste vissersplaatsen aan de voormalige Zuiderzee en daarna, in de 19e en 20e eeuw, tot een toeristische trekpleister. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verloor de visserij sterk aan betekenis. Tegenwoordig moet Volendam het vooral van de bouw, de watersport en het toerisme hebben.

  • De Dijk- & Doolhofroute (paars) is een ommetje door Oud-Volendam. De route loopt over en achter de oude Zuiderzeedijk, langs straatjes met veelzeggende namen als Aalstraat en Pellersplein en door Het Doolhof. U loopt terug via het Noordeinde en de Haven.
  • De Palingroute (rood) is een lange wandeling rond de oude veen- en kaaspolder Katwoude over de grotendeels onverharde Hooge en Lage Dijk. De route voert langs De Kathammer en het aangrenzende Heitje van Katham. Bij de afdamming van de Purmer Ee (1401) kunt u het heen-en-weertje naar het oude Zuiderzeestadje Monnickendam er nog bij nemen. Honden zijn verboden.