Spring naar inhoud

Startpunt Twisk 65 afbeelding

Het lintdorp Twisk ligt er nog net zo bij als 150 jaar geleden. Links en rechts van de Dorpsweg staan overal 19e-eeuwse woonhuizen en monumentale stolpboerderijen met hun kenmerkende piramidevormige daken. Het dorpsgezicht is beschermd, dus voorlopig zal het wel zo blijven. Ook de historische stoomtram Hoorn-Medemblik maakt hier een stop en in september wordt er jaarlijks aan ringsteken gedaan. Twisk houdt tradities in ere.

 

  • Aan de Stolpboerderijenroute (paars) staan veel oude stolpboerderijen. Fraaie voorbeelden zijn Dorpsweg 65, 69, 79 en 108. Ook mooi zijn de typische Westfriese houten woonhuizen. Het ommetje loopt via de fietspaden Waagpad en Hornderpad naar het waterbergingsgebied bij de Oostermare, een goede plek om vogels te kijken.
  • De Oostermareroute (groen) loopt ook over de Dorpsweg, maar gaat verder door naar Opperdoes. Onderweg passeert u het monumentale stationnetje van de stoomtram. Langs de Kluiten in Opperdoes staat wederom een aantal oude stolpboerderijen. Op het fietspad langs het waterbergingsgebied bij de Oostermare kunt u met enig geluk kluten, plevieren en visdiefjes zien.
  • De Broerdijkroute (zwart) is een flinke rond­wandeling voor liefhebbers van het Westfriese polderlandschap. Behalve langs het stoomtramstationnetje van Twisk komt de route over de idyllische Kluiten en het Zuiderpad in Opperdoes. Door Polder de Vijf Vereenigden loopt u helemaal naar Oostwoud en Broerdijk, en daarna weer over een fietspad door weilanden terug.

 Foto: Westphil Photography