Startpunt Stroe 54 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Vatroproute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.89km
Stroeerdijkroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.34km
Nieuwlandroute (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
12.89km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Waddenkantroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.43km

Nog niet zo heel lang geleden was een waddendijk hier in Stroe niet nodig. Het lag van zichzelf al hoog genoeg, op zo’n 4 à 5 meter, dankzij het keileem van het bijna-waddeneiland. Je kon van de Stroëerweg zo op de Waddenzee kijken. Maar na de jaren 1980 moest alles hier op Deltahoogte worden gebracht. Daarom kijken we nu tegen een waddendijk aan. Dit was dus het échte Wieringen, want ‘wir’ betekent in het Oudfries hoogte of heuvel. Meer hierover in het Museum Jan Lont hiernaast.

Eveneens een aanrader: de Heidense Kapel op de begraafplaats van Stroe (bij keuzepunt 55). Rond 700 werd hier een kerkje van hout gebouwd op een ‘heidense’ offerplaats, in 1880 gesloopt en in 2016 herbouwd in steen.

  • De paarse Vatroproute volgt de golvende Bierdijkerveldweg omhoog naar het buurtschap met de intrigerende naam Vatrop. Het ligt op 6,6 m hoogte, met om de hoek uitzicht over de Kleiput, een waar vogelparadijs.

  • De rode Waddenkantroute verkent de wadzijde van Stroe tot het buurtschap Noorderburen.

  • De gele Stroeërdijkroute steekt door de lage kogen (weilanden) naar de oude zuidzijde van Wieringen, waar de wierdijk vroeger bescherming moest bieden tegen de Zuiderzee.

  • De zwarte Nieuwlandroute loopt deels op met de Stroeërdijkroute en gaat dan via de oostelijke ringdijk van de 19e-eeuwse polder Waard-Nieuwland. Verder over het boerenlandpad van Jaap en Nils Koorn naar Oosterland, Vatrop en de zeedijk.

Lees het verhaal van de relatie tussen Wieringen en Zeewier.

Foto: Westphil Photography