Spring naar inhoud

Startpunt Station Weesp 83 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Weesper Schansenroute (rood)
Onverhard pad (deels)
3.82km
Amsterdam-Rijnkanaalroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
6.57km
Weespersluisroute (geel)
Onverhard pad (deels)
9.8km

Van oudsher is Weesp al een strategisch gelegen plaats op de grens van Holland en Utrecht. Het charmante stadje aan de slingerende Vecht werd al vroeg versterkt met wallen en bastions. De vesting met het torenfort aan de Ossenmarkt maakte vanaf de Franse inval in 1672 deel uit van de Hollandse Waterlinie. Dankzij het heldere Vecht­water ontwikkelde Weesp zich als bier- en jeneverstad. In en rond de stad stonden tientallen graanmolens. Vooral de Weesper jeneverstokerijen genoten grote bekendheid. Zij exporteerden hun drank over de hele wereld en waren daarbij hoofdleverancier voor de VOC. 

  • Via de Weesper Schansenroute (rood) wandelt u langs de wallen en de bastions in de vesting. In het ontwerp van de vesting waren ook aan de westzijde enkele bastions voorzien, maar die zijn nooit gebouwd. U volgt de singels die de plekken van deze bastions markeren.
  • De Amsterdam-Rijnkanaalroute is blauw gemarkeerd. Een wandelroute om even te genieten van de drukke scheepvaart met duwbakken en lange rivercruisers op het brede kanaal.
  • De Weespersluisroute (geel) volgt het Smal Weesp langs het voormalige fabrieksterrein van de befaamde cacaofabriek Van Houten (1850-1971). U steekt het Amsterdam-Rijnkanaal over voor een uitstapje naar Driemond en naar het Diemerbos. Zodra het groen in de nieuwbouw van Weespersluis vorm krijgt, zullen de blauw en de geel gemarkeerde routes worden verlegd.