Spring naar inhoud

Startpunt Schermerhorn 19 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Noordkustroute (blauw)
3.37km
Beemster- & Mijzerdijkroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.01km
Ommetje Mijzerpolder (paars)
11.86km
Grootschermerroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.67km
Noordschermerroute (oranje)
13.77km

Het vissersdorpje Schermerhorn lag oorspronkelijk op een ‘horn’ of hoek van het grote Schermeer (drooggemaakt in 1636 en sindsdien de Schermer geheten), op de ringdijk die tussen 1250 en 1300 werd aangelegd rond de binnenhooilanden van het venige Schermereiland. Net als de andere dorpen op het ‘Ouweland’ profiteerde Schermerhorn van zijn gunstige ligging aan de drukke scheepvaartroute tussen Alkmaar en de Zuiderzee.

  • De Noordkustroute (blauw) biedt uitzicht over een indrukwekkend 17e-eeuws molenpark: drie series onder-, middel- en bovenmolens die het water uit de polder in de ringvaart moesten uitmalen.
  • De Beemster- & Mijzerdijkroute (groen) en het Ommetje Mijzerpolder (paars) voeren langs de veenweidepolder Mijzen, uniek door zijn onregelmatige, middeleeuwse kavelstructuur. Honden zijn verboden op de groene route.
  • De Grootschermerroute (geel) loopt om het noorddeel van de Eilandspolder, een natuurgebied van Staatsbosbeheer met verruigd laagveen. De route voert terug via oude kerkepaden en het lintdorp Grootschermer. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart- 15 juni) is deze route niet toegankelijk.
  • De Noordschermerroute (oranje) loopt eerst langs drie molens aan het einde van de Noordervaart, om dan op de Noordschermerdijk bij Oterleek nog langs drie ‘strijkmolens’ van een Heerhugowaards molenpark te voeren.