Spring naar inhoud

Startpunt Ouderkerkerplas (toeristisch overstappunt) 48 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondom de Plas (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
4.67km
Landje van Geijselpad (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
7.56km
Nieuwe Bullewijkroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.8km
Arenaroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.16km
Holendrechtroute (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.04km

De Ouderkerkerplas is een diepe zandwinningsplas die het zand voor de fundering van de A9 heeft geleverd. Het water van de plas is brak, omdat het zich mengt met zout grondwater. De Ouderkerkerplas vriest dan ook zelden dicht, waardoor watervogels er graag overwinteren. ’s Winters wordt de plas bevolkt door duizenden smienten. De mannetjes vallen op door hun roestbruine kop met een geel voorhoofd. In het trekvogelseizoen wordt de plas afgesloten voor recreanten, zodat de smienten voldoende rust hebben.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • Rondom de Plas (paars) is een kortere rondwandeling. Aan de zuidkant van de plas is een oeverzwaluwwand aangelegd. Ook liggen er enkele landjes met grote ratelaar en rietorchissen. Afgesloten van 15 oktober tot 15 april.
  • Het Landje van Geijselpad (oranje) loopt ook rond de oevers van de Ouderkerkerplas en maakt daarbij een extra lus langs de Bullewijk en het ondergelopen Landje van Geijsel, waar in het voorjaar onder meer grutto’s, kemphanen en pijlstaarten te zien zijn. Afgesloten van 15 oktober tot 15 april.
  • De Nieuwe Bullewijkroute (groen) verbindt de Ouderkerkerplas met het dorp Ouderkerk, en komt ook langs het Landje van Geijsel en de Bullewijk.
  • De Arenaroute (rood) is een langere rondwandeling door bos en waterrijk gebied, en onder meer langs stadion de Arena.
  • De Holendrechtroute (zwart) is een wat langere rondwandeling die de Ouderkerkplas met recreatiegebied de Hoge Dijk verbindt. Heerlijk wandelen langs het veenriviertje de Holendrecht.

Foto: Westphil Photography