Spring naar inhoud

Startpunt Ouderkerk aan de Amstel 11 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Bullewijk (rood)
2.2km
Zwaanroute (blauw)
2.78km
Duivendrechtse Polderroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
7.42km
Amstel Heen en Weer (zwart)
Onverhard pad (deels)
8.86km

Ouderkerk aan de Amstel ligt in de Amstelscheg, een open en groen gebied tussen de bebouwing van Amsterdam in, dat zeer geschikt is om te wan­delen en fietsen. Het land bij de samenvloeiing van de Amstel en de Bullewijk werd in de 11e eeuw ontgonnen. Waarschijnlijk heeft hier vroeger een kasteel van de heren van Amstel gestaan. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht. Er zijn verscheidene rijksmonumenten, waaronder Molen De Zwaan en de joodse begraafplaats Beth Haim (Huis des Levens), die begin 17e eeuw werd aangelegd voor de joodse gemeenschap in Amsterdam.

  • Het Ommetje Bullewijk (rood) is een korte rondwandeling langs de oevers van het voormalige veenstroompje de Bullewijk. De oude Kerkbrug is een rijksmonument.
  • De Zwaanroute (blauw) voert via de dorpskern langs de Amstel naar Molen De Zwaan. Deze molen uit 1638 bemaalde de Klein-Duivendrechtse en Binnenbullewijkerpolder op de Amstel.
  • De Duivendrechtse Polderroute (geel) loopt verder noordwaarts langs de Amstel en terug via de Klein-Duivendrechtse Polder. Deze polder is populair bij weidevogels zoals kieviten en schol­eksters en is afgesloten tijdens het broedseizoen.
  • De route Amstel Heen en Weer (zwart) is een wat langere rondwandeling naar het zuiden langs de oevers van de Amstel met mooie vergezichten over polder de Rondehoep. Let op: het pontje over de Amstel vaart in april en september alleen op za.-zo. en feestdagen (12-18 uur) en van mei t/m augustus dagelijks (12-18 uur).

Foto: Westphil Photography