Spring naar inhoud

Startpunt Muiden 10 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Muiderslot (rood)
Onverhard pad (deels)
1.96km
Vestinggrachtroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
3.01km
Muiderbergroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.42km

Het historisch stadscentrum aan de monding van de Vecht kent tegenwoordig ’s zomers en ’s winters een gezellige bedrijvigheid. De vestingwallen en het Muizenfort waren honderd jaar geleden van strategisch belang in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Muiderslot van Graaf Floris V is nu bij de internationale bezoekers bekend als Amsterdam Castle. In 2017 is de snelweg naar het zuiden verlegd en duikt onder de Vecht door. Op het terrein van de vroegere kruitfabriek ‘De Krijgsman’ zijn woningen gepland. 

  • Het Ommetje Muiderslot is rood gemarkeerd. U loopt langs de aarden wallen van de binnenvesting, langs het Muizenfort naar het middel­eeuwse Muiderslot. Het kasteel was van 1607 tot 1647 de woonstee van dichter en historicus P.C. Hooft. Op de levendige Vechtkade ziet u veel watersporters bij de zeesluizen.
  • De Vestinggrachtroute (blauw) is eigenlijk een verlenging van het Ommetje Muiderslot en hier wandelt u langs de buitenwallen van de vesting.
  • De Muiderbergroute (groen) is de voormalige Groene Hartwandelroute. Deze lange rondwandeling verbindt Muiden met Muiderberg langs de oude zeedijk en langs het uitwateringskanaal van het Naardermeer. 
  • Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam Centraal tot Huizen langs het water van het IJmeer en het Gooimeer. Kijk voor meer informatie op https://www.agv.nl/recreatie/op-pad/waterkeringpad/.

Foto: Westphil Photography