Spring naar inhoud

Startpunt Marken (toeristisch overstappunt) 9 afbeelding

Woonterpen en dijken zijn beeldbepalend in het Marker landschap. Ze laten zien dat Markers altijd de grootste moeite hebben gehad om droge voeten te houden. Tijdens winterse overstromingen trokken de Markers zich terug op hun woonterpen, hier ‘werven’ genoemd. De Zuiderzee zette het eiland dan regelmatig onder water, om na afloop een zilt laagje slib achter te laten. Daardoor kon het land alleen als hooiland worden gebruikt. Voor de rest leefden de Markers van de visserij, de turfvaart en het loodswezen – na omstreeks 1900 kwam daar het toerisme bij. Een verkenning te voet in vier ommetjes, korte en langere, met allerlei overstapmogelijkheden.

  • Het Kerkbuurt-ommetje (geel) loopt door de Kerkbuurt (‘Monnikenwerf’), de grootste en dichtst bebouwde werf (terp) van Marken.
  • De Havenbuurtroute (rood) verkent de zuidkant van het eiland en doet naast de havenbuurt de compacte en sfeervolle Rozewerf, Grotewerf en Wittewerf aan.
  • De Rozewerfroute (blauw) loopt langs de Oostervaart (restant van een mislukt kanaalproject uit 1828) naar vuurtoren Het Witte Paard van Marken, beeldbepalend op het eiland.
  • De Vuurtorenroute (groen) verkent de hele kop van Marken

Vanaf februari 2023 vinden werkzaamheden plaats aan de dijk rond Marken. Hierdoor zijn
delen van  Wandelnetwerk Noord-Holland tijdelijk afgesloten. Kijk voor actuele informatie over afsluitingen en omleidingen in de routebeschrijvingen. De werkzaamheden aan de dijk zijn onderdeel van het project Dijkversterking Marken. kijk voor info op: https://marken.ik-doe-mee.nl/pano/bezoekerscentrum-marken-2-0.

Lees en bekijk hier een mooie fotoblog van een wandeling op Marken. En voor de liefhebbers nog een prachtige fotoblog van een wandeling van Monnickendam naar Marken. Of bekijk hier een drone-video van Marken.

Op Marken worden ook rondleidingen gegeven door gidsen die de originele kleding dragen en daar veel over kunnen vertellen. 

Foto: Jan Tuijp