Spring naar inhoud

Startpunt Koedijk 65 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Groene route vanaf startpunt Koedijk
Verboden voor honden
5.63km
Blauwe route vanaf startpunt Koedijk
Onverhard pad (deels) Honden deels los
6.76km
Paarse route vanaf startpunt Koedijk
Onverhard pad (deels) Honden deels los
6.21km
Gele route vanaf startpunt Koedijk
Onverhard pad (deels) Honden deels los
8.32km

Beschrijving
Voordat het Noordhollands Kanaal gegraven werd stroomde hier de Rekere, tussen Alkmaar en het wad dat nu is ingepolderd als de polder Zijpe. In de negende en tiende eeuw stond deze rivier in verbinding met de zee via het Zeegat Zijpe, waardoor het gebied bedreigd werd door overstromingen. Vooral in de twaalfde en dertiende eeuw, toen het zeegat zijn grootste omvang kende, vormde het een ernstige bedreiging voor het achterliggende land.

De blauwe wandelroute loopt eerst een stukje samen op met de groene route. Langs het Noordhollands Kanaal staat Molen De Gouden Engel. In de molenwinkel is meel te koop en in de Molenschuur ernaast kunt u iets drinken.

De groene wandelroute loopt aan weerszijden van het Noordhollands Kanaal. Halverwege steekt de route het kanaal over via de Koedijker Vlotbrug: een bijzondere houten brug uit 1821. Honden zijn verboden.

De paarse route loopt door Natuurreservaat Kleimeer; Staatsbosbeheer laat het gebied verwilderen. Omdat het beschermd gebied is, volgt deze route alleen de randen van het natuurreservaat. U wandelt ook een stukje langs de recreatieplas.

De gele route, die ook langs Natuurreservaat Kleimeer loopt, buigt naar het westen af. U loopt door open grasland langs de Saskervaart en over een graskade langs de oude bebouwing van Koedijk.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
De Hertog 14, 1831 EK in Koedijk.

Dichtstbijzijnde parkeerplaats
Tussen De Hertog en de Preker, achter wijkcentrum De Rietschoot.

Dichtstbijzijnde station of bus
Bushalte Koedijk, Rietschoot, buslijnen 2,3 en 4.