Startpunt Kalverpolder 24 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Zaanse Schans (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
2.51km
Zaans Erfgoedroute (geel)
7.58km
Haaldersbroekroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
6.63km
De Kalf&Jagersveldroute (oranje)
6.82km

De Kalverpolder is oorspronkelijk een veenweidegebied, genaamd de Kalverlanden, dat pas in 1638 is bedijkt. Op de zuidwestpunt hebben de geuzen tijdens de Opstand tegen de Spanjaarden in 1572 een schans aangelegd, de Kalver- of Zaanse Schans geheten.

Het Ommetje Zaanse Schans (blauw) voert door dit openluchtmuseum langs de Zaan met zijn herbouwde industriemolens, werkplaatsen en pak- en woonhuizen in Zaanse stijl uit de Gouden en Zilveren Eeuw. U loopt terug door de Kalverpolder over een laarzenpad. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.

De Zaans Erfgoedroute (geel) laat u kennismaken met het weergaloze industrielandschap op beide oevers van de Zaan. De route bevat open stukken langs de Zaanse Schans en de Engewormer.

De Haaldersbroekroute (groen) loopt door een authentiek Zaans vaar- en padenbuurtje. De route voert terug langs de dijkpaden van de Kalverpolder en de Enge of Kleine Wormer. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.

De Kalf & Jagersveldroute (oranje) is in feite een krakeling met twee ommetjes. Het bovenste voert door ’t Kalf, een van oorsprong Oostzaans dijkbuurtje. Het onderste loopt door het Jagersveld, sinds de jaren 1970 een recreatiegebied.