Spring naar inhoud

Startpunt Fort Ossenmarkt 66 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Weesper Schansenroute (rood)
Onverhard pad (deels)
3.75km
Amsterdam-Rijnkanaalroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
6.76km
Weespersluisroute (geel)
Onverhard pad (deels)
10.17km
Aetsveldroute (groen)
Onverhard pad (deels)
11.66km

Van oudsher is Weesp al een strategisch gelegen plaats op de grens van Holland en Utrecht. Het charmante stadje aan de slingerende Vecht werd al vroeg versterkt met wallen en bastions. De vesting met het torenfort aan de Ossenmarkt maakte vanaf de Franse inval in 1672 deel uit van de Hollandse Waterlinie. Het bakstenen fort is in 1861 gebouwd. Vanuit het fort konden de Vechtoevers, de sluizen én de spoorlijn worden verdedigd. 

  • Via de Weesper Schansenroute (rood) wandelt u langs de wallen en de bastions in de vesting. In het ontwerp van de vesting waren ook aan de westzijde enkele bastions voorzien, maar die zijn nooit gebouwd. U volgt de singels die de plekken van deze bastions markeren.
  • De Amsterdam-Rijnkanaalroute (blauw) is een wandelroute om even te genieten van de drukke scheepvaart met duwbakken en lange rivercruisers op het brede kanaal.
  • De Weespersluisroute (geel) volgt het Smal Weesp langs het voormalige fabrieksterrein van de befaamde cacaofabriek Van Houten (1850-1971). U steekt het Amsterdam-Rijnkanaal over voor een uitstapje naar Driemond en naar het Diemerbos. Zodra het groen in de nieuwbouw van Weespersluis vorm krijgt, zullen de blauw en de geel gemarkeerde routes worden verlegd.
  • De Aetsveldroute (groen) is de voormalige Groene Hartwandelroute en opgenomen in het wandelnetwerk. Deze route brengt u via de Vecht en de Aetsveldsche Polder naar Fort Uitermeer.