Startpunt Egmond Middenweg 33 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Binderpad
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.56km
Rode route vanaf startpunt Egmond Middenweg
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.64km
Groene route vanaf startpunt Egmond Middenweg
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.66km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Monnikenpad
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.56km

Beschrijving

Zowel de Adelbertusakker als de abdij van Egmond worden gezien als onbetwiste toplocaties in de vroege cultuurhistorie van Noord-Holland. Beide markeren buitengewoon belangrijke perioden in de Noord-Hollandse en Nederlandse geschiedenis.

Hier op de Adelbertusakker werd in de Middeleeuwen een kerk gebouwd op het graf van Sint Adelbertus. Volgens de verhalen ontsprong bij het graf van Adelbertus een geneeskrachtige bron toen zijn lichaam naar de abdij werd overgebracht. Deze nog bestaande Adelbertusput wordt nog regelmatig door pelgrims bezocht. De Adelbertusakker is een provinciaal monument en ingericht als een historischreligieus monument.

  • De rode en de groene route lopen beide over de Abdijlaan, die een deel van de pelgrimsroute tussen de Abdij en de Adelbertusakker vormt.
  • De rode route voert deels door de duinen. De duingraslanden hebben hier een bijzondere plantengroei met fakkelgras, bremrapen en viooltjes. Het is verder opvallend dat er in dit deel van de duinen nog redelijk veel konijnen voorkomen.
  • Het Binderpad, een van de drie Monnikenpaden, volgt de rode route en is in één richting bewegwijzerd.
  • Diverse duinroutes van PWN.

Daarnaast is er nog het Monnikenpad (8,6 km), dat vele interessante plekken in en rond de drie Egmonden verbindt. De route is voor een groot gedeelte onverhard en gemarkeerd met rood-gele pijlen.

Let op: deze routes komen door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

logo PWN // logo_pwn_verkleind.jpg (584 K)In de binnenduinrand is PWN bezig met natuurontwikkeling. Voormalige bollenvelden worden weer duingrasland, waardoor nieuwe kansen ontstaan voor bijzondere flora, duinhagedis en kleine parelmoervlinder. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn in het Noordhollands Duinreservaat toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Oude Schulpweg 10-18, 1935 EL Egmond Binnen. 

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
ingang Noordhollands Duinreservaat, Oude Schulpweg.

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte Egmond binnen, Randweg. Buslijnen 165.