Spring naar inhoud

Startpunt Diemerbos (toeristisch overstappunt) 51 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Diemerbos (rood)
Onverhard pad (deels)
2.89km
Veeneikroute (geel)
Onverhard pad (deels)
3.73km
Overdiemenroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
5.53km
Bijlmerweideroute (groen)
Onverhard pad (deels)
9.35km

Het Diemerbos is een betrekkelijk jong bos, in de jaren 90 aangelegd in de open Gemeenschapspolder. Tijdens de aanleg werden in de bodem allerlei boomstammen aangetroffen, 3000 jaar oude veeneiken. Waarschijnlijk afkomstig van een uitloper van het Reigersbos, een moerasbos bij het vroegere Bijlmermeer. Een levend bos bovenop een dood bos. Alhoewel, ook het huidige Diemerbos heeft af en toe te lijden onder boomsterfte. Zo moesten in 2017 veel zieke essen gerooid worden.

Het westelijke deel is van het type stadsbos, met bankjes, picknickplekken, een ligweide en een speelbos. Het oostelijke deel is wat ruiger en natter: moerasbos, gras- en rietlanden met dotterbloemen en rietorchissen.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • Het Rondje Diemerbos (rood) is geschikt voor een eerste kennismaking met het stadsbos. Onderweg komt u langs picknickplekken, een speelbos voor kinderen, waterpartijen en een grote ligweide.
  • De Veeneikroute (geel) is een verlenging van dit rondje via mooie bospaden. De route is vernoemd naar de prehistorische eiken die hier ooit een woud vormden, maar zo’n drieduizend jaar geleden het loodje legden door hoge waterstanden en veenvorming. Deze fossiele eiken zijn nog altijd in de bodem te vinden.
  • De Overdiemenroute (blauw) loopt eerst door het bos maar slalomt dan oostwaarts het bos uit. U loopt langs de oevers van de Diem, het water waar Diemen naar genoemd is. De dijken waar u overheen loopt stammen uit de middeleeuwen. In de buitendijkse boezemlanden groeien veel zeldzame en ook mooie plantensoorten. Kijk niet vreemd op als u een ringslang ziet zonnen of zwemmen, want deze ongevaarlijke slang komt hier veel voor.
  • De afwisselende Bijlmerweideroute (groen) gaat westwaarts het bos uit: over de Veeneikbrug naar de Bijlmerweide, langs de rand van de Bijlmer. Via het campusdorp van Diemen, de nieuwe woonwijk Holland Park, het riviertje Diem en het Penbos loopt u weer terug. U komt niet alleen door parken en woonwijken, maar loopt ook over middeleeuwse dijkjes door natuurgebieden heen, voordat u weer terugkeert naar het Diemerbos.
  • De Natteneuzenroute (paars) is een hondenuitlaatroute en staat los van het wandelnetwerk.

 NB Het hele westelijke deel van het Diemerbos, met uitzondering van het speelbos, is hondenlosloopgebied.