Startpunt De Woude 40 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Westwouderpolderroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.89km
Oostwouderpolderroute (geel)
5.43km

Het kleine dorp De Woude ligt in de Westwouderpolder, omringd door water. Vroeger lag het dorp aan de Kogerpolder vast, maar toen de Markervaart in de 19de eeuw werd doorgetrokken naar het Noordhollands Kanaal, veranderde De Woude in een heus eiland in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. In de drassige Westerwouderpolder strijken veel weidevogels – grutto’s, tureluurs, kieviten, veldleeuweriken – maar ook smienten en ganzen neer.

  • De Westwouderpolderroute (groen) loopt over de dijk van de Westwouderpolder heen. In de polder liggen drassige maar daardoor vogelrijke graslanden. Een groot deel hiervan is natuurgebied. Vanaf het startpunt steekt u met het pontje over naar het dorp. Onderweg kunt u genieten van de uitzichten op het Alkmaardermeer. De route komt ook langs Fort Marken-Binnen (1897), aan de overkant van het Noordhollands Kanaal. U herkent het aan het groepje bomen. Deze route was Ommetje van de maand mei 2018. Lees hier het verslag van Joop Duijs. 
  • De gele route is een mooie, lange rondwandeling door de Starnmeerpolder. U loopt langs het Noordhollands Kanaal en kijkt uit op het dorpje West-Graftdijk aan de overzijde van het water.

Klik hier voor meer informatie over het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Let op, er wordt aan de website gewerkt!