Startpunt De Tafelberg 81 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Tafelbergheideroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
2.37km
Blaricummerheideroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
3.7km
Huizerhoogtroute (geel)
Onverhard pad (deels)
6.39km
Bikbergenroute (zwart)
Onverhard pad (deels)
7.38km
Westerheideroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
12.12km

De Tafelbergheide is vernoemd naar de afgeplatte heuvel iets ten noorden van het startpunt: de hoogste ‘berg’ in het Gooi (36,4 m). De naam is ontleend aan een 18e-eeuwse oriëntatietafel. Toen kon u nog kilometers ver kijken, want het Gooi bestond grotendeels uit heidevelden. Pas ontstaan na1600, toen de Erfgooiers dit gemeenschappelijk bezit gingen exploiteren: om meer monden te voeden, meer hout te hakken, meer schapen te houden, meer heideplaggen te steken enz. Later is veel heide omgevormd naar productiebos.

  • Volgt u de Tafelbergheideroute (oranje), dan loopt u eerst langs de Schaapskooi van het Goois Natuurreservaat en dan omhoog de open Tafelbergheide op.
  • De Blaricummerheideroute (blauw) loopt eerst samen met de oranje route, om daarna af te dalen in een oude zandafgraving. Vervolgens wandelt u omhoog de Blaricummer- en Tafel-bergheide op.
  • De Huizerhoogtroute (geel) is een afwisselende route. U gaat hier op zoek naar wat er van de oude Blaricummer en Huizer Engen (dorpsakkertjes) is overgebleven.
  • Wandelt u de Bikbergenroute (zwart), dan loopt u niet alleen over open heidevelden maar ook door dichte bossen met wat akkertjes (‘kampjes’).
  • Via de Westerheideroute (paars) verkent u de oude dorpsharten van Laren en Blaricum, drie heidevelden en de spectaculaire ‘natuurbrug’ Laarderhoogt over de A1.