Spring naar inhoud

Startpunt De Boswinkel 50 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Oude Polderwandeling (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.41km
Heuvelwandeling (geel)
Onverhard pad (deels)
5.59km
Riekermolenroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.63km

Het Amsterdamse Bos is begin 20e eeuw ontwor­pen als een stadsbos voor natuur en recreatie. De aanleg startte in 1934 als werkverschaffingsproject. Meer dan twintigduizend werklozen werkten met schop en kruiwagen aan het ‘Boschplan’. Ook tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd in het bos gewerkt. In 1970 werd de laatste boom geplant. Grote delen van het bos zijn aangelegd in de Engel­se landschapsstijl met bochtige waterpartijen en glooiende grasvelden. En er zijn elementen uit Duitse volksparken in terug te zien. Heel bijzonder zijn de vele bruggetjes, elk met een eigen ontwerp. Bezoek De Boswinkel voor meer informatie over het bos en boek­jes met de wandelroutes.

  • De Oude Polderwandeling (blauw) brengt u in het oud-Hollands polderlandschap tussen de Bos­baan en het Nieuwe Meer. U wandelt een eindje langs de Bosbaan, die veel dieper ligt dan de polder ernaast. Het laagste punt van het bos is 6,5 meter onder NAP.
  • De Heuvelwandeling (geel) gaat door twee soor­ten bos: natuurbos en parkbos. U wandelt langs speelweiden en kinderbadjes en beklimt de Heuvel. Op de boomplantdag van 1970 voltooi­den kinderen hier de aanleg van het bos. De kruiwagen op de Grote Speelweide herdenkt de mensen die het bos hebben aangelegd.
  • De Riekermolenroute (groen) verbindt het Amsterdamse Bos met het Amstelpark en met de veel gefotografeerde Riekermolen aan de Amstel. U volgt de natuur langs de Kalfjeslaan en het Gijsbrecht van Aemstelpark.

 Foto: Westphil Photography