Spring naar inhoud

Startpunt Berestein 71 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Gooilustroute (geel)
Onverhard pad (deels)
3.49km
Corversbosroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
3.38km
's-Gravelandse Vaartroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
4.4km
Kortenhoefroute (groen)
Onverhard pad (deels)
11.09km

Aan de noordkant van de Beresteinseweg liggen de buitenplaatsen van de rijke Amsterdammers van weleer. Zand was tijdens de ontginning van de Gooise stuwwal een lucratieve handel. Steden als Amsterdam hadden voor hun stadsuitbreidingen zand nodig. En dat was hier, in het vroegere jacht­gebied van de Hollandse graven, in overvloed aan­wezig. Na afzanding werden de gronden bemest met bagger én allerlei huisafval uit Amsterdam. Vanaf de 18e eeuw, komen er landhuizen en parken in beeld – een waar paradijs voor wandelaars van nu!

  • Via de Gooilustroute (geel) kunt u de geschiede­nis van het landschap van Gooilust aflezen. De geometrische Franse stijl uit 1770-1780 – het Sterrebos aan de noordkant – werd in de jaren 1810-1820 deels vergraven in een Engelse land­schapsstijl. Hiervan kunt u nu nog steeds genie­ten aan de west- en zuidkant langs slingerende paden, romantische waterpartijen en heuveltjes.
  • De Corversboschroute (oranje) voert u door dit overbos van Gooilust dat genoemd is naar de 18e-eeuwse eigenaar, Gerrit Corver Hooft.
  • Wandelt u de ’s-Gravelandse Vaartroute (blauw), dan doet u ook Gooilust aan. U loopt echter eerst langs de Gooise en de ’s-Gravelandse vaarten, dit zijn oude zandkanalen.
  • In de Kortenhoefroute (groen) volgt u twee bijzondere voetpaden: het Oppad, een oud kerkepad door weilanden en moerasbos naar Kortenhoef. De tweede is de Kromme Rade door Het Hol en de Vuntus, boven Oud-Loosdrecht.

Foto: Westphil Photography