Spring naar inhoud

Startpunt Beemster - Spijkerboor 33 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Fort Spijkerboor (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.29km
Rondje Starnmeer (blauw)
7.42km
Ommetje Graft- De Rijp (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.77km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Eilandspolder
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
19.31km

Op oude kaarten is Spijkerboor de naam voor een bochtige waterloop tussen het grote Beemstermeer en de kleinere Ster- en Kamerhopmeren. Na de inpoldering van al die meren in de 17e eeuw is de naam overgegaan op een dijkbuurtje in de noordoostpunt van de Ster- of Starnmeer. Spijkerboor is strategisch gelegen op de viersprong van de Beemsterring-vaart, de Knollendammervaart en het Noordhollands Kanaal. Het was een logische vergaderplek voor de dijkgraaf en de heemraden van de Starnmeer en Kamerhop: tussen beide polders in. Zij hadden hier op de hoek van de Starnmeerdijk hun Heerenhuis – op de gevel staat ‘Anno 1787’ te lezen.

  • Het Ommetje Fort Spijkerboor (geel) voert over de slingerende ringdijk van de strakke Beemster.Fort Spijkerboor is het mooist als u het vanaf het oosten benadert, door de weilanden, over het Stelling van Amsterdampad. Honden zijn verboden.
  • Het Rondje Starnmeer (blauw) is een rechthoekig ommetje dat eerst door de Starnmeerpolder (1634) loopt en dan terugvoert langs het Noordhollands Kanaal.
  • Het Ommetje Graft-De Rijp (groen) is een verkenning van de Kamerhop, de kanaaldorpen Oost- en West-Graftdijk, de Graftermeer en de schilderachtige dorpen Graft en De Rijp.