Spring naar inhoud

Rondje Infiltratiegebied (duinroute van PWN)

Onverhard pad (deels)

Goed

11 Beoordelingen

Beoordeel deze route

De route is gemarkeerd met rode driehoekjes en gaat door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn in het Noordhollands Duinreservaat toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.

Bossen, grazende schapen en open duin zie je op deze afwisselende wandeling. In dit gebied wordt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw drinkwater geproduceerd door middel van infiltratie van rivierwater. Het infiltratiegebied is  zeer rijk aan vogels, vissen en planten.

Je loopt langs een dennenbos, dat werd aangeplant voor de houtproductie. De dennen werden gebruikt als stuthout in de mijnen van Limburg. Dennenhout was daar geschikt voor, omdat het bij zware belasting kraakt voordat het breekt. Zodoende werkte het als waarschuwing bij instortingsgevaar. De mijnen zijn in de jaren 70 van de vorige eeuw gesloten en nu zijn de dennen uitgegroeied tot forse bomen.

Het infiltratiegebied is erg belangrijk voor de drinkwatervoorziening in Noord-Holland. Via het IJsselmeer wordt voorgezuiverd rivierwater inde panden gelaten. Dit water infiltreert in de zandbodem en wordt enkele tientallen meters verderop weer uit de grond opgepompt. Deze ondergrondse doorstroming duurt ongeveer 21 dagen, waarbij alle bacteriën en virussen worden gedood. Daarna volstaat een beperkte nazuivering om er drinkwater van te maken.

In het Hoefijzermeer kun je in het voorjaar en de zomer een grote kolonie aalscholvers aantreffen. Deze vogels komen elk jaar terug om te broeden op het eilandje in het midden van het meer.

Roodaam is een bosreservaat waar al jarenlang geen beheerwerkzaamheden worden uitgevoerd. Je komt langs vogelkijkpunt 'De Winterkoning'. Een prima gelegenheid om nog wat leuke vogels te spotten. Misschien zie je een prachtige IJsvogel!

Lees hier de beschrijving van wandelroute Rondje Infiltratiegebied.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 21198 in.
  • 6.61 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Johanna's Hof

Van & Naar
Startpunt Johanna's Hof

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt johanna's hof

Startpunt johanna's hof

6.61 km