Spring naar inhoud

Monumentendorp Twisk

Beoordeel deze route

Oostermareroute (8.72 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt

Wat is het mooi in Twisk

Als we komen aanrijden zijn we al gelijk verkocht; wat een mooi dorp en wat een prachtige huizen. Twisk is een beschermd dorpsgezicht. Het dorp heeft twee kerken en vele oude stolpboerderijen. Het kent zelfs een van de hoogste concentraties aan stolpboerderijen in Nederland en heeft wel vijftig rijksmonumenten.


image

Het genieten begint al direct vanaf het parkeerterrein. -

Aan het begin van het parkeerterrein bij Startpunt Twisk is er een knooppunt. Je kunt hier naar links of naar rechts gaan, maar wij kiezen voor links. We kijken onze ogen uit en blijven “Oh kijk wat mooi” roepen en fotograferen er op los. We zien heel veel pulletjes, een bloeiende boomgaard en een gigantische bloeiende kastanjeboom! Verder zien we prachtige huizen, boerderijen en schitterende tuinen. Het is voor ons maar een half uurtje rijden van huis en toch zijn we nog nooit in Twisk geweest. Je komt nog eens ergens met Wandelnetwerk Noord-Holland! Jammer is wel dat er geen stoep is; je loopt langs de rand van de weg, maar gelukkig is het niet druk.

image

- Zo mooi is het in Twisk. -


Theetuin “Thee bij de Haan”

We lopen langs “Thee bij de Haan”. Het lijkt ons erg leuk om daar iets te eten en te drinken, maar vandaag zijn ze helaas gesloten. Tussen 1 mei en 1 oktober kun je er in principe van woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur terecht. Kijk voor verdere informatie op de website van de theetuin.image

Ook in juni is Thee bij de Haan geopend. -

Als we de hoek om gaan zien we een weiland met koeien,schapen, twee meerkoeten met kuikens en een haas. Adriaan pakt zijn telelens, maar de haas gaat erbij liggen. We zien nog net één oor en één oog boven het gras uitkomen.

image

- Zo schattig pyjama-kuikens op moeders- of vaders rug. - 

Er zwemt ook een fuut met jongen op de rug dus de telelens moet weer tevoorschijn en ik sta ondertussen wortel te schieten. Ik luister naar het grazen van een koe, wat een rustgevend geluid.


image

Spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is de mooiste koe van het hele land? -


Een ogenschijnlijk saai fietspad

We wandelen het dorp uit richting een fietspad. Langs het fietspad komen we eerst een gedenkteken van “Sporen van de Luchtoorlog” tegen. Ten tijde van de tweede wereldoorlog is hier de “Beaufighter NE465” neergestort. Er hangt een bordje bij waarop staat dat de piloot is omgekomen en dat de navigator is gevlucht. Een monument om even bij stil te staan. 

Als we verder wandelen zien we aan de rechterkant een gekopt tulpenveld. Er spelen meerdere hazen in het veld. Het is een prachtig gezicht! Deze wandeling is ook leuk om eind april te lopen, dan staan de tulpen nog in bloei.

image

- Er valt veel te zien langs het fietspad. -

 Het fietspad is lang en recht. Aan de horizon zien we moderne windmolens en eigenlijk is het een beetje kaal en niet zo mooi. Maar als je goed oplet is er van alles te zien en te horen zoals kikkers, haasjes, scholeksters en rietzangers en dat alles te midden van boeketten met wilde bloemen zoals boterbloemen paardenbloemen en fluitenkruid. Ook zien we een bergeend met tien pulletjes, zo schattig.

image

Zeven van de tien bergeend pulletjes. -


Waterberging Twisk en Oostermare

Aan het einde van het fietspad gaan we naar rechts. De routepaal staat achter de bloemetjes aan de overkant van de weg. We kunnen een stukje opschieten, want hier is niet zoveel te zien.

Verderop komen we uit bij water. Ook daar zien we weer veel vogels. En naast heel veel meeuwen en ganzen ook een aantal kluten, een tafeleend en een bergeend!

image

- Vogelparadijs Waterberging Twisk en Oostermare. -

Als we denken dat we alle vogels hebben gehad, komen we aan bij een vogelparadijs. Het stikt van de al genoemde vogels, maar dit keer zien we ook nog tureluurtjes. Het gebied dat beheerd wordt door Landschap Noord-Holland is niet toegankelijk, maar vanaf het fietspad is het goed te overzien.

image

- Een verrekijker mee is wel een aanrader. -

Dat natuur en waterberging goed samen kunnen gaan, bewijst dit gebied. Waterberging Twisk is 38 hectare groot en kan bij hevige regenval circa 100.000 m³ water bergen. Daardoor overstroomt de rest van dit deel van West-Friesland niet. Dit volstromen zal één keer in de 5 à 10 jaar plaatsvinden. Om het water te beheren, kent het gebied een inlaatwerk en een uitlaatwerk.


Oeverzwaluwrand


image

- Het witte wandje in de verte is de zwaluwenwand. -

Er scheren zwaluwen over de weg en wij vragen ons af waar ze vandaan komen. Ergens in het veld zien we donkerrode bloemen en als we door de verrekijker naar de bloemen turen ontdekken we een zwaluwenwand met oeverzwaluwen.

We vervolgen de weg en tot onze blijdschap komen we langs een hek waarachter een pad door een weiland is naar het vogelkijkscherm. Het is maar 200 meter om en daarom besluiten we er heen te lopen. Als we bij het vogelkijkscherm aankomen zien we een lege zwaluwenwand, maar gelukkig vertonen ze zich weer na enkele minuten wachten. Echt een aanrader om even van de route af te wijken!

image

- Eén van de vele zwaluwen. -

Opperdoes bekend van de aardappel

Na het zwaluwen avontuur wandelen we weer verder achter de pijlen aan langs aardappelkwekers en velden vol aardappelplanten. Sinds 1996 geldt de Opperdoezer aardappel de 'Opperdoezer Ronde' binnen de Europese Unie als beschermde oorsprongsbenaming.

image

- Veld met Opperdoezer Ronde. -

Ook komen we langs een veld met pioenrozen. Waarschijnlijk staan deze begin juni te bloeien, wij moesten het met een veld vol groene planten doen met hier en daar bloemknoppen.

image

- Velden vol met pioenrozen. -

We lopen het dorp in. Voor ons zien we kassen met rododendrons. Adriaan is nog steeds geobsedeerd door zwaluwen. We zien bij het eerst huis op de hoek huiszwaluwen die een nest hebben in de nok van het dak en aan de zijkant langs de dakrand. Ook hier scheren de zwaluwen vlak over onze hoofden.

Ommetje juni - Opperdoes // _aw09058-hdr-cep.jpg (299 K)

- Klein Giethoorn. -

Opperdoes wordt ook wel Klein-Giethoorn genoemd, omdat net als Giethoorn een deel van de plaats bestaat uit bruggetjes over de waterwegen naar de huizen en boerderijen. Maar in plaats van punters zijn er schuiten en wordt het geheel niet zo sterk toeristisch uitgebuit. 

De grootste toeristische attractie van Opperdoes het oude treinstation uit 1887 aan de lijn Hoorn-Medemblik.


Museum stoomtram Hoorn-Medemblik

We schreven al eerder over de stoomtram, bij het ommetje van november 2021 dat over Medemblik gaat. Tijdens deze wandeling komen we maar liefst langs twee stationnetjes. Als we langs station Opperdoes lopen nemen we even een kijkje. We zijn nog steeds van plan om een keer met het treintje te gaan, maar het is er nog niet van gekomen.

image

- De wachtkamer van het station van Opperdoes. -

Wat een prachtig station, overal is aan gedacht: oude reclameborden, melkbussen, kisten voor Sunlight zeep en er hangt zelfs ouderwets ondergoed te drogen.

image

- Zelfs aan de was van vroeger is gedacht. -

Na het station, lopen we het dorp in en zien het ene mooie plekje na het andere. We waren al eerder in Opperdoes, maar dit gedeelte van het dorp hadden we nog niet gezien.

image

- Dit huis is zo leuk en moest gewoon van twee kanten op de foto. -

image

Het is een plaatje. -

We lopen langs Galerie de Pieper, daar willen we graag een kijkje nemen, maar ze zijn dicht op zondag. De Galerie is open van donderdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

image

- Ook Opperdoes is een prachtig dorp! -


Weer terug in Twisk

Voordat we terug zijn in Twisk, lopen we langs het museum stoomtram station van Twisk. We twijfelen of we zullen wachten tot er een trein aankomt, maar lopen door. Het is al lang tijd om te lunchen en wij hebben verder geen eten bij ons.

image

- Het station van Twisk. -

Ook nu komen we weer langs prachtige huizen en een schattig kerkje. Al genietend en fotograferend zijn we voordat we het weten terug bij het parkeerterrein.

image

- Wij begrijpen wel dat dit beschermd dorpsgezicht is. -

Omdat de Theetuin gesloten is nemen wij genoegen met een Twix en rijden naar huis om daar te lunchen. Een Twix eten in Twisk ik krijg het bijna mijn mond niet uit.

Extra info

image

- Ik zou er zo willen wonen. -

Afstand: 8,72 km

Link naar de route: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/oostermareroute-groen/96505

Wij parkeerden bij wandelstartpunt Twisk, Dorpsweg 92, 1676 GG Twisk. Je volgt vanaf de parkeerplaats de groene pijlen. Je komt langs de volgende wandelkeuzepunten: 65, 66, 61, 62, 64 en weer terug naar 65. 

Geschikt voor de rolstoel!

De wandeling gaat geheel over verharde wegen. Alleen het stukjes naar het kijkscherm (dat niet bij de wandeling hoort) is onverhard.

Let op, op zondag 12 juni is er een evenement in Twisk vanaf 12 uur: Twisk Amusant, de kaarten voor het evenement zijn al uitverkocht.
 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 175018 in.
 • 8.72 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Opperdoes

Naar
Startpunt Opperdoes

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt opperdoes

0.28 km
  2.07 km

   Startpunt twisk

   0.68 km

    Startpunt twisk

    3.9 km

     Startpunt opperdoes

     1.8 km