Spring naar inhoud

Kasteel Radboud en de oude havens van Medemblik

Onverhard pad (deels)

Goed

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Rondje oude havens met uitbreiding door Westphil Wandelt (5 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.


Langs het IJsselmeer

Op een zonnige dag rijden we naar Medemblik voor het ommetje van de maand oktober. We parkeren bij de Startpunt TOP Gemaal Lely en lopen vanaf de parkeerplaats linksaf de dijk op. We gaan meteen al tergend langzaam, want overal zien we mooie plekjes. In de verte zien we het gemaal lely, een steiger, het station van Medemblik en het IJsselmeer natuurlijk.

a Ommetje van de maand oktober 2021 - kasteel // _aw06099-hdr-cep.jpg (320 K)

- Het gemaal Lely op de achtergrond en op de voorgrond de Ferry terminal; waarvandaan de boot naar Enkhuizen vertrekt. -

a Ommetje van de maand oktober 2021 - hekkensteiger // _aw05982-hdr-cep.jpg (272 K)

- Even de meeuwen wegjagen. -


Een toeristische spoorweg

We lopen langs het station van Medemblik; het eindpunt van de stoomtramdienst voor toeristen. Best leuk om een keer te doen: met de stoomtrein van Hoorn naar Medemblik en vervolgens met de boot naar Enkhuizen. Vroeger werd het station gebruikt voor personenvervoer, maar sinds 1936 al niet meer. Het spoor en het station zijn nog wel langer gebruikt voor goederenvervoer.

image

- Het station dateert uit 1886. -

Over de IJsselmeerdijk naar de Oosterhaven

We lopen verder op het wandelpad langs het IJsselmeer. Je kunt hier fijn een tijdje doorbrengen. Er staan bankjes om uit te kijken over het IJsselmeer en dat doe ik dan ook even.

image

- Kijken naar de bootjes. -

We wandelen langs de havenhoofden van de Oosterhaven. Natuurlijk lopen wij door naar het uiterste puntje om de binnenvarende bootjes op de foto te zetten.

image

- Je kunt hier vele omweggetjes maken. -

image

- We hebben mazzel er komt net een bootje de haven invaren. -

We lopen langs het beeld “De beste stuurlui”. De kunstenaar Jan van Velzen heeft dit beeld in 1989 ontworpen ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten voor Medemblik. Het past helemaal bij de sfeer op de dijk.

a Ommetje van de maand oktober 2021 - standbeeld // _aw06039-hdr-cep.jpg (336 K)

- “De beste stuurlui” van Jan van Velzen -

Verderop zitten mensen op bankjes, die me aan het beeld doen denken. Ze kijken kritisch naar de binnenvarende bootjes.

De Oosterhaven

Wanneer we de bocht omlopen zien we aan de overkant van het water kasteel Radboud liggen. We kunnen er niet direct komen. Eerst moeten we een stukje de haven in richting de brug. Dat is geen straf: de Oosterhaven is een mooi straatje en op het water is ook veel te zien. Je kunt langs het water of de huizen wandelen. Het is allebei erg leuk! Wij kunnen niet kiezen en zigzaggen een beetje. Dan langs de huizen en dan weer langs het water.

image

- Het witte huis op de hoek trekt gelijk onze aandacht. -

Overal hangen gele vlaggen met “Prins Hendrik” er op. Wij zijn nieuwsgierig wat dat is en waarom er zoveel van die vlaggen hangen. Het blijkt om een harddraverij evenement te gaan. Paarden met een karretje erachter. Als je er van houdt is het misschien leuk om dit evenement een keer te bezoeken. Het wordt jaarlijks georganiseerd in Medemblik.

image

- Een heel mooi straatje. -

a Ommetje van de maand oktober 2021 - benzineboot // _aw06063-hdr-cep.jpg (267 K)

- Nog nooit gezien een benzineboot. -

Pekelharinghaven

Aan het einde van de straat moeten we naar links de brug over. Het is druk op de brug; hij is net open geweest. Alle mensen hebben haast, alleen wij niet en staan behoorlijk in de weg met onze rugtassen en fototoestellen.

image

- Een prachtig vergezicht vanaf de brug. -

Bij Wandelkeuzepunt 55 gaat de oorspronkelijke wandeling rechtdoor, maar wij slaan linksaf om langs de Pekelharinghaven te lopen richting het kasteel Radboud. De naam Pekelharinghaven refereert aan de oude haven die in de 17e en 18e eeuw in gebruik was.

Wij zien allemaal mooie boten in de haven en prachtige pandjes aan de overkant van het water.

image

- De Pekelharinghaven met in de verte “het Vooreiland” met drie huizen met trapgevels. -

Kasteel Radboud

Als je het water blijft volgen kom je vanzelf bij kasteel Radboud uit. In het kasteel is een museum gevestigd en een café.

Kasteel Radboud is in de jaren 1282 - 1287 gebouwd door graaf Floris V. Het was onderdeel van de vijf dwangburchten die de opstandige West-Friezen onder de duim moesten houden. In Kasteel Radboud (dat toentertijd “kasteel te Medemblik heette) werd een deel van Floris’ krijgsmacht gelegerd. Mochten de West-Friezen opstandig worden, dan konden de soldaten snel actie ondernemen. Van de vijf dwangburchten is Kasteel Radboud als enige overgebleven.

image

- Kasteel Radboud. -

We vervolgen onze weg om het kasteel heen. Ook hier kun je weer een blik werpen op het IJsselmeer. Als we voorbij het museumcafé zijn, slaan we rechtsaf en daarna meteen weer naar links een wandelpad in.

Koningin Emmapark

Je kunt beneden langs het water lopen of bovenlangs onder de bomen. We kiezen voor de schaduwrijke laan onder de bomen. We wandelen langs kinderboerderij het Langoortje, een restaurant en een speeltuin.

Als we het park uitlopen komen we langs wandelkeuzepunt 51 waar we de rode pijlen weer oppakken.

image

- De rozen staan nog mooi te bloeien in het Koningin Emmapark. -


Westerhaven

We lopen door het groen, langs het water richting de Westerhaven. De Westerhaven is een van de meest pittoreske havens in Medemblik. De haven heeft een unieke ligging in het centrum van de oude stad en is omringd door historische panden en gevels.

Net voorbij B&B de stadshoeve, ga je rechts een brug over en loop je richting twee grote moderne woontorens.

image

- Opvallende gebouwen als je het stadje in komt rijden. -

Je moet een klein stukje langs de Westerdijk lopen om bij wandelkeuzepunt 57 uit te komen. Daar bij de sluis ga je een grasdijk op.

image

- Bovenop naast de sluis kun je erg ver kijken. -


Meelmolen de herder

Het laatste stuk van de wandeling loop je over een grasdijk waar schapen staan. Altijd leuk, maar wel even opletten waar je je voeten neerzet.

image

- De schapen met op de achtergrond de molen. -

Op deze plek heeft vroeger altijd een molen gestaan, maar deze is gesloopt. Meelmolen de herder staat pas op deze plek sinds 1990. De molen is niet van een oude molen te onderscheiden, omdat hij uit diverse onderdelen van andere oude molens bestaat. Het poorthuis is ook herbouwd en staat sinds 1990 op deze plek. In het poorthuis is een restaurantje gevestigd.

image

- Het poorthuis met daarachter de molen -image

- Nog één foto van het mooie stationnetje. -


Extra Info

Afstand: 5 km

Link naar de route:

https://wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/rondje-oude-havens-rood/107973/ ,maar wij maakten hem iets langer door een rondje om kasteel Radboud te lopen. Info zie hieronder.

Wij parkeerden bij wandelstartpunt TOP Gemaal Lely.

Je volgt vanaf de parkeerplaats (wandelkeuzepunt 10) de rode pijlen bij wandelkeuzepunt 55 ga je linksaf. Loop langs het water om het kasteel Radboud heen. Neem na het kasteel de eerste afslag rechts en loop daarna meteen naar links over een wandelpad het Koningin Emmapark in. Je kunt langs het water of onder de bomen doorlopen. Wij deden het laatste. Als je het park uitloopt dan kom je uit bij wandelkeuzepunt 51, volg de rode pijlen naar wandelkeuzepunt 52, 57, en weer terug naar 10.


Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 160025 in.
 • 3.72 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Gemaal Lely Medemblik (toeristisch overstappunt)

Naar
Startpunt Gemaal Lely Medemblik (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt gemaal lely medemblik (toeristisch overstappunt)

1.35 km
0.06 km
  0.24 km
   1.22 km

   Startpunt gemaal lely medemblik (toeristisch overstappunt)

   0.85 km
   • Wegens werkzaamheden aan molen De Herder is vanaf 4 september de wandeldijk afgesloten. U kunt onderaan de dijk het pad volgen die tussen de dijk en de spoorlijn in loopt.