Spring naar inhoud

Het is goed toeven bij Egmond aan den Hoef

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Duinrandroute (7.86 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Wandelen in het bloembollenseizoen

De Duinrandroute is het hele jaar een aanrader, maar tussen eind maart en begin mei staan langs deze route verschillende bloembollenvelden in bloei! Wij maakte deze wandeling vanaf startpunt Woudweg vorig jaar op 13 mei 2021. De boeren waren toen al bezig de tulpen te koppen, dus waren we aan de late kant voor een ommetje. Dit jaar staan de bollen vroeg in bloei en daarom is april hét moment om jullie deze leuke bloembollenroute te tippen.

Als je tulpenvelden wil bekijken, wacht dan nog even tot na 8 april. Wandel je eerder, dan kom je waarschijnlijk nog wel hyacinten tegen. Ga in ieder geval vroeg op pad; de fietspaden en de wegen bij de recreatieparken kunnen best druk zijn. De foto’s in deze blog zijn van afgelopen jaar; kijk dus niet gek op als je nu andere bloemen of kleuren tegenkomt langs de route. Boeren werken vaak met vruchtenwisseling. Om er zeker van te zijn dat je ook dit jaar weer bloemen kunt spotten, zijn we vorige week nog even naar Egmond gereden. De tulpenvelden waren nog groen, maar de hyacinten stonden al in bloei.

image

Ik hoop dat ze er dit jaar ook weer zo mooi bij staan

Langs het fietspad is het ook leuk

Vanaf dit startpunt hebben wij al meerdere mooie routes gelopen, maar vandaag doen we iets anders. We laten de duinen voor wat het is en lopen van de zee af in plaats van er naar toe. Dat is even wennen, maar we zijn gekomen voor de tulpen en die velden bevinden zich meestal langs de weg.

Aan de overkant van de parkeerplaats bevindt zich Gasterij ’t Woud. Deze is op woensdag open van 11:00 tot 17:00 uur en van donderdag t/m zondag tot 22:00 uur. Naast het restaurant zijn ook bollenvelden te vinden. Hou er wel rekening mee dat de boeren aan wisselteelt doen. Het zal er niet elk jaar hetzelfde uitzien en soms wordt er op een veld niets verbouwd.

image

Het huis met tuin-ornamenten van cortenstaal.

Het eerste stuk lopen we langs het fietspad. We komen langs een mooi huis met een tuin vol ornamenten die te koop zijn. Hartstikke leuk, maar we zijn aan het wandelen en hebben geen zin om de hele weg met een tuinornament onder de arm te lopen. Dus maken we een foto. Vervolgens komen we langs de hertjes, die we normaal altijd vanuit de auto bewonderen. Best leuk om hier een keer te lopen.

De eerste bollenvelden

Toch zijn we blij als we de weg oversteken en de oranje pijlen ons een landweggetje (Banweg) insturen. Meteen rechts zien we tulpenvelden en ietsje verderop aan de linkerkant ook.

Je mag de velden natuurlijk niet inlopen, maar je mag best een foto maken van de mooie bloemenvelden. Zorg dat je de bloemen niet beschadigd door op enige afstand te blijven. Zo voorkom je vernieling en bescherm je de bloemen tegen schadelijke ziektes.

image

Een zee van roze tulpen.

We krijgen er geen genoeg van, maar we zijn aan het wandelen, dus gaan we verder. Er komt een hondje de weg oplopen. Hij weet niet of hij tegen ons moet blaffen, of zich door ons moet laten aaien. Hij kiest voor het tweede, mooie waakhond.

image

Kees het hondje

Nog meer bollenvelden

We lopen rechtdoor totdat we rechtsaf moeten, de Krommedijk in. Voordat we de hoek omlopen maken we nog even een foto van de oprijlaan met het grote paard dat aan het einde van de Banweg staat.

image

Dit weggetje loopt dood.

Langs de Krommedijk begint het grote genieten. Rode, roze, paarse en witte tulpenvelden zo ver als we kunnen bekijken! En je kunt er gewoon langslopen, er is geen hek of sloot te bekennen. Er zijn ook verschillende soorten tulpen, met gekartelde randjes, met witte randjes, dubbele tulpen en uiteraard ook gewone. Natuurlijk maken we foto’s maar wel met respect voor de boer. Heel voorzichtig zodat we niets stuk maken. Het is verboden om de bollenvelden te betreden.

image

Wat een prachtige kleuren.

Dit stuk van de route is echt alleen leuk als de bollenvelden in bloei staan, maar er komt nog een heel groot stuk dat ook de moeite waard is tijdens de rest van het jaar.

Als we van alle tulpen een foto hebben genomen lopen we verder. De route is goed aangegeven en je kunt niet verdwalen. Bij knooppunt 52 slaan we rechtsaf. Hier is nu een tulpenveld, maar toen wij er in 2021 liepen, stonden er blauwe druifjes.

image

Ook mooi een veld vol blauwe druifjes.

Langs de vakantieparken

We wandelen op de Driehuizerweg. In de slootjes langs de weg is van alles te zien; zoals pulletjes en kikkers. Net voorbij EuroParcs de Woudhoeve slaan we linksaf en komen we langs een oude, mooi opgeknapte schuur. Verderop zien we alweer tulpenvelden.

image

Een schuur uit 1911.

image

Nog meer tulpenvelden.

Er volgt een stukje langs de Herenweg en ook daar treffen we weer tulpenvelden. Vorig jaar waren deze al gekopt, maar gelukkig stonden er nog een aantal overeind.

image

Jammer al gekopt, toch staan er nog een paar tulpen overeind.

Na het tulpenveld steken wij over om langs het fietspad te lopen.

Drakentanden en een Karmelietenklooster

We wandelen langs een tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog. De drakentanden waren bedoeld om tanks te laten vastlopen en/of kantelen. De Duitse bezetter heeft deze toentertijd aangelegd. De tankversperring maakte onderdeel uit van de Atlantikwall, net als de vele bunkers in de duinen en in de nabije omgeving.

image

Deze mensen hebben een geit en drakentanden in hun tuin.

Net voorbij de tankversperring bij Herenweg nummer 269 kom je langs het voormalig karmelietessenklooster: “De Karmel”. Er is nu een huisartsenpraktijk gevestigd. Wij slaan rechtsaf, om het klooster van dichtbij te bekijken. Er lopen nieuwsgierige kippen rond, zo leuk. We maken een paar foto’s en vervolgen onze weg.

image

Later kom je nogmaals langs het klooster, je kunt dan het klooster van een afstand bewonderen.

image

Een opdringerige kip.

Daarna steken we de weg over, om de route te vervolgen langs de Tiggellaan. We volgen de pijlen door een woonwijk.

Slotkapel en kasteel Egmond

We komen uit in een mooi parkje. Ik dacht dat ik heel Egmond een de Hoef al gezien had, maar hier ben ik nog nooit geweest. Altijd leuk die ontdekkingen die we doen dankzij de routes van Wandelnetwerk Noord-Holland.

image

Natuurlijk proberen we ook gelijk de bankjes even uit.

Als we verder lopen zien we aan de overkant een mooie kerk en de fundamenten van een kasteel. Dat moeten we natuurlijk van dichtbij bekijken.

image

Vanuit het park zien we de fundamenten van een kasteel.

Kasteel Egmond of Slot op den Hoef is een voormalig kasteel (en stamslot van het Huis Egmont). Het moet er vroeger prachtig hebben uitgezien. Het kasteel is meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden de fundamenten teruggevonden in het moeras, de ruïne is tegenwoordig gratis te bezichtigen.

image

Een drone-foto van het kasteel.

Naast het slot ligt de Slotkapel. Hier worden kerkdiensten georganiseerd, maar je kunt de kapel tegenwoordig ook huren voor culturele of zakelijke evenementen zoals bijvoorbeeld vergaderingen, concerten, exposities en lezingen. Je schijnt hier een hele goede akoestiek te hebben!

image

De slotkapel is prachtig.

We lopen naar de slotkapel toe en lopen de poort door. Natuurlijk dwalen we af van de route. Dat is niet erg als je er maar voor zorgt dat je terugkomt bij wandelkeuzepunt 44. Verderop staat een paaltje met keuzepunt 53, ook met oranje pijlen. Deze kun je ook volgen, maar dan wel richting keuzepunt 44. Doe je dit niet dan brengen de oranje pijlen je naar het 20 meter verder liggende Startpunt Slot op den Hoef. Vanaf hier kun je de Duinrandroute ook wandelen.

Tussen de keuzepunten 44 en 53 staat een bijzondere galerie; Galerie De Kapberg. In de 17e eeuw was het onderdeel van een boerderij en in de Kapberg werd hooi opgeslagen. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van onder meer wrakhout van gestrande schepen. In de galerie is dat nog te zien.

image

Vroeger was dit een boerderij, tegenwoordig een Galerie met moderne kunst.

We lopen weer terug door de woonwijk naar de Herenweg achter de oranje pijlen aan.

Langs de rand van de duinen

We steken de Herenweg weer over om de route te vervolgen via het Nachtegalenpad. Als je rechts kijkt zie je het voormalige Karmelietessenklooster “De Karmel” nog een keer. Nu van de andere kant.

image

De zijkant van het klooster.

We vervolgen het pad en slaan rechtsaf de duinen in. Voor dit deel van de wandeling heb je een duinkaart nodig, omdat het deel uitmaakt van het Noordhollands Duinreservaat; een van de grootste natuurgebieden in Nederland.

image

De paden zijn omzoomd door bloemen

Beheer door PWN

Het Noordhollands Duinreservaat wordt beheert door PWN. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de duinen van Schoorl en is zo’n 20

kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed. Het 5.300 hectare grote gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en een aantal kleinere natuurgebieden.

PWN ontvangt geen subsidies voor natuurbeheer. Elke verkochte kaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én behoud van de duinen.

image

Ook hier kom je langs drakentanden.

In het Noordhollands Duinreservaat komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft alles te maken met de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing. Ook de hoogte, de vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten (Bron: PWN).

Alweer bollenvelden

Ook vanaf de duinenrand zijn er bollenvelden te zien. Al moet je voor de Allium giganteum (reuzenui) iets later op pad dan voor krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Veel reuzenuien bloeien in mei met een opvallend grote bol paarse bloemetjes.

image

Een veld met alliums

Door het mulle zand

Het is prachtig en we genieten volop van de natuur langs de duinrand, maar op sommige stukken is het zwoegen. Daar is geen verhard pad, maar alleen maar mul zand waarin je wegzakt.

image

Een prachtig stuk, maar wel door het mulle zand.

Aan het einde van de wandeling kom je langs twee trappen. Kortom voor dit laatste stuk moet je een goede conditie hebben. In dit gebied kun je op sommige plaatsen, zoals naast het fietspad, Exmoor pony’s en Schotse Hooglanders tegenkomen.

image

Beter een trap dan mul zand.

Hierna is het nog een klein stukje lopen naar het fietspad, waar we rechtsaf slaan terug naar de parkeerplaats.

Extra info

Afstand: 7,86 km

Link naar de route: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/duinrandroute/375/

Wij parkeerde bij Startpunt Woudweg; ter hoogte van de Herenweg 95, 1861 PD Bergen linksaf slaan. Het is de tweede parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats volg je de oranje pijlen. Je komt langs de volgende keuzepunten: 55, 52, 44, 48, 54 en weer terug bij 55.

De route gaat deels door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heb je een PWN-duinkaart nodig.

Je kunt deze route ook starten vanaf Startpunt Slot op den Hoef. De Duinrandrouteroute is vanaf dit punt 40 meter langer (8.26 km). Open de langere route.

image

Nog eentje dan van de tulpen.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 171704 in.
  • 7.86 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Woudweg

Naar
Startpunt Woudweg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt woudweg

2.03 km
    2.65 km
      0.65 km
        2.43 km

        Startpunt woudweg

        0.09 km