Heerlijk rustig in Burgerbrug

Onverhard pad (deels)

Naar Burgerbrug ga je als de bloembollenvelden in bloei staan. April/mei dus. Verder wandel je over de West-Friese Omringrijk, langs het Noord-Hollands Kanaal en het oudste windmolenpark van Nederland.

Tekst en foto's Joop Duijs

image

Rondom Burgerbrug vele bloembollenvelden waar je gewoon langs mag lopen.

Wandelen heeft net als fietsen, puzzelen, bakken en koken door de corona crisis enorm aan populariteit gewonnen. Het is dan ook een hele gezonde en goedkope manier van sporten. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een paar goede wandelschoenen en -sokken. Dat is even een flinke uitgave, maar het gezegde ‘duurkoop is goedkoop’ is hier geheel op zijn plaats. Kwaliteitsschoenen kosten gemiddeld zo’n 200 euro, goede wandelsokken ongeveer 20 euro maar dan kan je jaren vooruit.

Mijn keuze baseer ik op het principe ‘de schoen moet gelijk goed zitten’. Ondanks de vele kilometers die ik heb gewandeld, heb ik dan ook nog nooit blaren gehad. Ik adviseer naar de erkende vakman te gaan

als u wandelschoenen koopt. Zij/hij zal je vragen waarvoor je de schoenen gaat gebruiken (vlak terrein of heuvels/bergen) en moet je kunnen voorlichten over het materiaal, bezig zijn met je gewicht, lengte, de stand van je benen, enz. Als de verkoper alleen maar over korting gaat praten snel naar een andere winkel gaan.

WINKEL, dus geen website! Een wandelschoen kopen vraagt persoonlijke aandacht. Oh ja, altijd een maat groter nemen dat je eigenlijke maat! Je voet zwelt namelijk op tijdens het wandelen, maar de vakman zal je dat ongetwijfeld ook vertellen.

image

Mooie huisjes langs de Grote Sloot.

Als het wandelvirus je echt te pakken heeft, verwissel je je spijkerbroek voor een trekkingbroek en schaf je een fleece jack, softshell jack of hoodie aan. Ik zweer bij dat Zweedse merk dat begint met een F,

maar natuurlijk zijn nog meer merken die fantastische kleding maken. Een minder bekend, Nederlands merk, XD Apparel heeft een ‘groene’ kledinglijn. Het merk gebruikt zoveel mogelijk bestaande hulpbronnen en is op de lange termijn volledig recyclebaar.

image

Tegenover deze molen wandel je richting de bloembollenvelden.

En wat doe je nou als je een ‘afwijking’ hebt aan rug, heupen, knieën of enkels? Wat als je spier- of gewrichtspijnen krijgt? Om dat probleem te tackelen ga je naar een fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut. Zij kunnen je problemen verhelpen met massagetechnieken of speciale zooltjes, waardoor je na verloop van een tijdje pijnloos kunt genieten van je wandelingen.

image

Geniet, maar houd je svp aan de voorschriften.

Tip: Het Nederlandse merk Xsensible is een wandelschoen die is gebaseerd op de oude Japanse sandaal waarvan het balanspunt in het midden van de zool zit, waardoor je de hak en voorvoet ontziet. Mijn vrouw zweert erbij.

Goed, na alle theorie dan nu de praktijk. Want we gaan wandelen in de bollenvelden rond Burgerbrug, vlakbij de Noordzeekust en Schagen. Ver weg van mensenmassa’s, waar de zeewind over het vlakke, stille landschap waait en vrijwel niemand is te zien. Corona veilig? Tuurlijk niet, ook in Burgerbrug afstand houden! Maar dat gaat hier wel een stuk makkelijker…

image

Vanaf dit bankje kan je heerlijk over de polder uitkijken.

We starten in Burgerbrug tegenover een prachtig gerestaureerde boerderij die dateert uit 1797. Dan steken we de uit rond 1600 daterende Grote Sloot over die het Noord-Hollands Kanaal verbindt met het achterland – tot Anna Paulowna. We wandelen langs de voormalige trekvaart richting Molen F, een grondzeiler met een oudHollands wiekenkruis die in 1890 werd gebouwd.

image

Het Noord-Hollands Kanaal wordt alleen nog gebruikt door de binnenvaart.

Tegenover de molen gaan we het land in richting de bloembollenvelden en de verderop gelegen Westfriese Omringdijk. Aanvankelijk nog door het gras, maar de overal bloeiende tulpen verraden dat ook hier niet lang geleden bollenvelden lagen.

Verderop liggen ze nog wel in alle kleurenpracht. Vele tientallen hectares groot en we kunnen er gewoon langs lopen omdat er hier geen hordes toeristen lopen zodat de kwekers genoodzaakt zijn de bloemen te koppen.

image

Het oudste windmolenpark van Nederland.

Als we de bollenvelden verlaten, ‘klimmen’ we de Westfriese Omringdijk op die ooit mens en dier beschermde tegen het zoute zeewater. De dijk is 126 km lang en komt langs vele molens, fraaie stolpboerderijen en eeuwenoude steden als Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Schagen. De dijk is ook heel populair bij fietsers en motorrijders, maar als je niet in het weekend gaat, heb je daar weinig last van. We passeren een bord dat verwijst naar Museum Surmerhuizen in het iets verderop gelegen Eenigenburg, waar het waargebeurde verhaal van de gelijknamige familie wordt geëxposeerd.

image

Omdat ze als ketters werden gezien, emigreerde de familie Eenigenburg in 1849 naar Amerika. De dijk slingert naar Krabbendam, waar Floris V in 1270 een haventje liet aanleggen. In 1799 werd het dorpje op een woning na compleet verwoest door het Engels-Russische invasie leger. Tien jaar later werd het dorp weer herbouwd.

De dijk leidt ons verder naar het Noord-Hollands Kanaal, aangelegd op initiatief van koning Willem I.

image

Goede waterdichte schoenen aan, want de route gaat ook door het weiland.

Het tachtig kilometer lange kanaal is met de hand(!) gegraven door zo’n 5000 arbeiders. Dit alles in ruil voor een hongerloontje en onder zeer slechte werkomstandigheden… De klus begon in de zomer van 1819 en was ongeveer 5 jaar later geklaard. Het kanaal werd door de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 overbodig voor de zeevaart.

Wij wandelen langs het kanaal naar Windpark Zijpe, het oudste van Nederland dat aanvankelijk uit 15 molens bestond. Het sinds 1992 energie producerende windpark liep na 25 jaar echt op zijn laatste benen, waardoor 3 van de nog negen in gebruik zijnde turbines stilstonden.

image

Bij het start- en eindpunt kan je even lekker relaxen.

In ruil voor 15 jaar vrijstelling van energiebelasting werden buurtbewoners warm gemaakt in het windpark te investeren. Zo werd het mogelijk dat er nu een zgn. Volks Molen is gerealiseerd.

Nadat we het park zijn gepasseerd, gaan we terug de weilanden in richting Burgerbrug – eigenlijk niet meer dan een rustig kruispunt - waar je nog steeds een kanon kunt afschieten. Lekker hoor als je niet steeds op die anderhalve meter hoeft te letten.

8,5 km. Je start op Grote Sloot 73 in Burgerbrug bij 5 en wandelt via 11-97-29-88-83-96-95-13-98 terug naar 5. Honden niet toegestaan. Horeca bij Café De Buuren in Burgerbrug.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 101404 in.
 • 8.47 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt burgerbrug

0.03 km
  0.79 km
   1.44 km
    1.25 km
     0.28 km
      0.89 km
       0.05 km
        1.78 km
         • Het traject tussen KP 13 en KP 95 is tijdelijk afgesloten.
         1.39 km

         Startpunt burgerbrug

         0.58 km