Spring naar inhoud

Een heidewandeling op de Hoorneboegse Heide

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Hoorneboegse Heideroute (6,33km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Bij een heidewandeling denken de meeste mensen aan de Veluwe en natuurlijk is de heide daar erg mooi. In Noord-Holland heb je ook veel heidegebieden. Zoals bijvoorbeeld in Bergen of Schoorl, maar ook in het Gooi is een groot heidegebied te vinden.

Meestal wandelen wij over de Westerheide tussen Laren en Hilversum, maar dit keer gingen we naar de Hoorneboegse Heide aan de zuidkant van Hilversum.

image

- Zo grappig die paadjes met de boomwortels. -


De Hoorneboeg

Het gebied is 145 ha groot en in bezit van het Goois Natuurreservaat. Het is vernoemd naar landgoed ‘De Hoorneboeg’ dat op een hoog punt centraal in het gebied ligt.

In de bomen die het landgoed omringen leven roofvogels, vleermuizen, spechten en uilen. Wij zagen heel veel spechten, maar voor de andere dieren moeten we een keer terugkomen.

Waar komt al dat vliegverkeer vandaan?

Eenmaal aangekomen bij Startpunt Zwarte Berg, lopen we vanaf de parkeerplaats door het Zwarte Bergbos richting keuzepunt 37. Dit stukje loop je twee keer. Dat is geen straf, want het is er gelijk mooi. Heidevelden en bos wisselen elkaar af. Het valt ons op dat je er erg veel vliegtuigen hoort en ziet. Het blijkt niet zo gek; vlakbij is een vliegveld waar een vliegschool gevestigd is.

image

- Eén van de vele vliegtuigjes boven de heide. -

De route is goed aangegeven, We hebben geen één keer een rode pijl of keuzepunt gemist. We volgen een deel van het Voetstappenpad; een rondwandeling van 25 km rond Hilversum die al in 1938 is aangelegd.


Wanneer is de heide op zijn mooist?

image

- Het is meteen al mooi vanaf het parkeerterrein. -

De heide staat er goed bij dit jaar, waarschijnlijk komt dat door de natte zomer. Zoals altijd is de heide rond 20 augustus erg mooi. Ik ben geen deskundige, maar als het weer zo wisselvallig blijft, dan kunnen we nog best een paar weken van de heide genieten. Toch raad ik je aan om de route zo spoedig mogelijk te lopen.


Door het bos

We lopen een stukje door het bos. Je kunt echt zien dat het zoveel geregend heeft de afgelopen tijd. Er ligt een gigantische plas, maar gelukkig kunnen we er gewoon omheen. Wij vinden dat altijd wel leuk zo’n regenplas in het bos. Als je je camera heel laag houdt, kun je dit soort prachtige foto’s maken.

image

- We kunnen gelukkig om de plas heen. -

We lopen langs twee vrouwen die de weg niet weten en in plaats van het aan ons vragen, hoor ik ze zeggen: “Oh ja, ik heb een app van Wandelnetwerk Noord-Holland, daarop kunnen we zien waar we zijn”. En dat is natuurlijk ook zo, dus dring ik mezelf niet op.

We komen langs een gebouwtje in het bos, waar een bankje en een picknicktafel staan. We gokken op een scoutinggebouwtje, maar zeker weten doen we het niet.

image

- Een fijn plekje met een bankje en een picknicktafel. -


Loslopende honden

We komen erg veel baasjes met honden tegen. Een groot deel van de heide is een hondenlosloopgebied en na 15 juli, mogen de honden ook loslopen in het gebied eromheen. Er zijn natuurlijk wel regels. Zo mag je niet meer dan drie honden tegelijk meenemen en de honden moeten onder appel staan; in het zicht van de eigenaar.

We lopen inmiddels langs de heide, eigenlijk willen we meteen over de smalle paadjes tussen de heide door lopen, maar we houden ons aan de route.

We wandelen langs een hek en zien daar een mooie villa staan. De Hoorneboeg, waar de heide naar genoemd is. Het poortje naar het huis mag alleen gebruikt worden door gasten van de Hoorneboeg, dus maakt Adriaan een foto door het hek heen.

image

- De Hoorneboeg buitenplaats voor inspiratie. -

Begrazingsgebied

Het verbaasd ons wel dat de heide een hondenlosloopgebied is. Er komen namelijk reeën en dassen voor op de heide. Bovendien wordt het gebied begraasd door Charolais-runderen. Zij hebben blijkbaar geen last van de honden, maar ervaren wel stress door de vele fotografen.

Een stukje verderop zien we ze liggen. We besluiten om even af te wijken van de route en lopen richting de koeien. Ze liggen een heel eind van het pad af, midden in een heideveld. We maken een foto van een afstand en bezorgen zo de koeien geen stress. Gelukkig heeft Adriaan een telelens.

image

- Charolais-rund tussen de paarse heide. -

Over de smalle paadjes

Eindelijk wijst een rode pijl, naar links en kunnen we over de smalle paadjes tussen de heide doorlopen. We ruiken de hei en horen de bijen zoemen. We genieten volop.

image

- Het is hartstikke leuk om te dwalen over de smalle paadjes. -

Op de heide zijn grafheuvels en karrensporen uit vroegere tijden te herkennen. Er staat geen bordje bij, dus moet je zelf je fantasie gebruiken.

image

- Zou dit bedoeld worden met karrensporen uit vroegere tijden?. -

Heide voelt zich thuis op voedselarme plekken met een zandige bodem of op veengrond. Rond 1900 was twintig procent van ons land nog woeste grond met heel veel hei. Veel dieren zijn afhankelijk van heide. Denk aan het heideblauwtje, adder, maar ook andere soorten insecten, vogels en reptielen. Om te zorgen dat de heide niet dichtgroeit, worden op diverse plekken grazers ingezet.

Het is nog lang geen herfst toch?

Wij kunnen hier wel uren de heide fotograferen, maar we volgen een route en deze leidt ons het bos weer in. We hebben al diverse paddenstoelen gezien, maar als we langs een groepje parasolzwammen lopen, dan moeten we even stoppen voor de foto.

image

- Parasolzwammen langs het pad. -

We vervolgen onze weg door het bos en komen aan de andere kant weer terug op de hei.

image

- Mooi doorkijkje vanaf het bos naar de heide. -


Zou dit de grafheuvel zijn?

We lopen over een breed pad. We zijn op zoek naar een bankje om even wat te drinken. Maar ondanks dat het niet echt heel druk is, zijn alle bankjes bezet.

image

- Of zijn dit de oude karrensporen? -

Uiteindelijk vinden we toch een bankje om even te zitten en wat te drinken. Ik begrijp wel dat alle bankjes bezet zijn. Je kunt hier toch uren zitten om van het mooie uitzicht te genieten?

image

- Wat een mooi plekje om even te zitten en te genieten. -

In de buurt van het bankje is een soort heuveltje. Zou dat de grafheuvel zijn?


Het laatste stuk van de wandeling

We besluiten verder te lopen en al snel verlaten we de heide.

image

- De Hoorneboeglaan. -

Het laatste stukje lopen we door een mooi bos. Er loopt een man voor ons uit met twee honden. Deze man heeft de regels niet helemaal begrepen. De honden slenteren namelijk heel ver achter hem aan en hebben meer aandacht voor ons dan voor het baasje. Gelukkig zijn het lieve honden en zijn hier geen dassen, of reeën te bekennen.

image

- Wat een mooi bos. -

Als we bijna bij de parkeerplaats zijn, zien we een jonge specht hoog in een boom. Altijd leuk om even met de verrekijker naar te kijken.


Extra Info

Afstand: 6,94 km

Link naar de route: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/hoorneboegse-heideroute-rood/79938/

Wij parkeerden bij: De parkeerplaats de Zwarte Berg, Utrechtseweg 140, 1213 TZ Hilversum.

Je volgt vanaf de parkeerplaats de rode pijlen. Je komt langs de volgende keuzepunten: 28, 29, 37, 38, 46, 45, 44, 48, 47, 39, 36, 37, 29 en weer terug naar 28.

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 157266 in.
  • 6.94 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Zwarte Berg

Naar
Startpunt Zwarte Berg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt zwarte berg

0.06 km
0.55 km
0.56 km
0.46 km
0.49 km
0.4 km
1.92 km
0.26 km
0.64 km
0.7 km
0.37 km
0.55 km

Startpunt zwarte berg

0.06 km