Spring naar inhoud

Authentiek Hoorn

Goed

2 Beoordelingen

Beoordeel deze route

VOC-route (4.64 km)

Afstand: 4,64 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.


Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

We hebben zin in het ommetje en lopen voortvarend vanaf het parkeerterrein naar het station. Als we echter de trap oplopen zien we de oude wagonnetjes van de Stoomtram staan. We lopen daarom snel weer naar beneden om te vragen of we wat foto’s mogen maken.

Ommetje van de maand januari 2023 - Station Hoorn-Medemblik // _aw01830-hdr-2-cep.jpg (280 K)
- Het mooie station van stoomtram Hoorn-Medemblik. -

We hebben geluk dat het museum nog open is. In de kerstweek rijdt de stoomtram naar Wognum en weer terug. Als we het station in willen lopen komt net de a capella groep ‘Like This’ het station uitlopen. De Kerst Express is een hele happening, zet het vast in je agenda voor aankomende kerst.

Ommetje van de maand januari 2023 - Zanggroep // _aw01823.jpg (353 K)

- A capella groep ‘Like This’. -

We hebben eerder over deze oude stoomtram geschreven, want in Medemblik, Opperdoes en Twisk kwamen we langs de andere stations. Vanaf 31 december is het museum dicht, het treintje rijdt pas weer op 1 april, maar gelukkig is er nog veel meer te beleven in Hoorn.

Ommetje van de maand januari 2023 - Zanggroep // _aw01823.jpg (353 K)
- Wat een contrast met het oude station. -

Monumentale bomen

Vanaf het station lopen we linksaf, door een parkje, langs een hele mooie grote boom. Aan de boom hangt een kaart waarop staat wanneer de boom geplant is en wat voor boom het is. We komen tijdens deze wandeling meerdere van deze monumentale bomen tegen.

Even twijfelen we of we bij de boom naar rechts of naar links moeten. Er is namelijk nergens plaats voor een pijl en daarom staat hij er niet. We kijken even op de Wandelapp van Wandelnetwerk Noord-Holland en vervolgen de weg naar links, waar we al heel snel een pijl tegenkomen.

Het Rozenhofje

Ommetje van de maand januari 2023 - Rozenhofje // _aw01856-hdr-cep.jpg (307 K)
- Het Rozenhofje is gebouwd in de stijl van de Neorenaissance. -


We volgen de pijlen een straatje in, waar achter een hek Het Rozenhofje is gevestigd. Het hofje is ontworpen door stadsarchitect J. van Reijendam Czn. Het is een prachtig hofje met huizen met trapgevels en rood-witte luiken, een tuin in het midden en een waterpomp. Het hofje is gebouwd in de stijl van de neorenaissance. Deze stijl ontstond rond 1885 en is geïnspireerd door de bouwkunst van de Gouden Eeuw. Het hek is dicht, maar we kunnen makkelijk foto’s maken door het hek heen.

 
Claes Stapelhof

Ommetje van de maand januari 2023 - Claes stapelhof // _aw01862-hdr-cep.jpg (364 K)
- Achter deze huizen bevindt zich het Claes Stapelhof. -

Na het Rozenhofje gaan we linksaf langs de Munnickengracht. Daar zien we twee bijzondere huizen met prachtige trapgevels. Ook hier is een hofje: het Claes Stapelhof. Dit voormalig vrouwenhofje is gesticht in 1682. In 1870 werd het door een hekwerk van de straat afgesloten. In 1954 kwam in het hek het poortje van de voormalige Latijnse School.

Ommetje van de maand januari 2023 - Hofje // _aw01865-hdr-cep.jpg (293 K)
- Altijd leuk dit soort hofjes in een stad. -

Het hek staat open en we maken even een foto. We doen zo zachtjes mogelijk want er staat een bord met de tekst: “Bezoeker dit is een hof van rust. Werk er aan mee dit zo te houden.”

Achter de Vest

Ommetje van de maand januari 2023 - munnickengracht // _aw01874-hdr-cep.jpg (290 K)

- De Munnickengracht. -We lopen twee bruggetjes over richting ‘Achter de Vest’. Dit was vroeger de stadswal. We passeren een prachtige toren: De Mariatoren. Door de eeuwen heen fungeerde het als verdedigingstoren, kruitopslag, ijskelder en atelier van een kalligraaf. Tegenwoordig kun je er met z’n tweeën overnachten bij ‘Monument en Bed’.

Ommetje van de maand januari 2023 - Mariatoren // _aw01877-hdr-cep.jpg (294 K)
- De Mariatoren, waar je tegenwoordig in kunt overnachten. -

We blijven fotograferen, want verderop passeren we de voormalige Gemeentelijke Gymnastiekzaal met twee prachtige poorten: de Sint Sebastiaanpoort en de Sint Jorispoort.

Ommetje van de maand januari 2023 - Sint sebastianpoost // _aw01889-hdr-cep.jpg (332 K)

- De Sint Sebastiaanpoort. - 


We wandelen langs hele mooie bomen en de stadsvolière. Natuurlijk kijken we even naar de vogels en ontdekken twee eekhoorns. Ik raak aan de praat met mensen. Ze vertellen dat een actiegroep de volière begin december heeft opengeknipt. Er zijn een aantal vogels ontsnapt, die het waarschijnlijk niet hebben overleefd. Eén van de eekhoorns, die ook ontsnapt was, is uit zichzelf weer teruggekomen.

Ommetje van de maand januari 2023 - Stadsvoleire // _aw01898-hdr-cep.jpg (378 K)
- De stadsvolière. -

We lopen verder en maken nog een foto van de huizen aan de Draafsingel die mooi spiegelen in de Oosterpoortsgracht.


Ommetje van de maand januari 2023 - Hoorn // _aw01901-hdr-cep.jpg (297 K)
- Hoorn je zal er maar wonen. -


Oosterpoort

Bij de Oosterpoort moeten we rechtsaf, maar wij wandelen eerst door de poort om van alle kanten foto’s te maken.

Ommetje van de maand januari 2023 - oosterpoort // _aw01919-hdr-cep.jpg (337 K)

- De Oosterpoort is aan beide kanten mooi, maar aan deze kant staat geen verkeersbord. -

De poort werd in 1578 gebouwd naar ontwerp van Joost Jansz. Bilhamer. Later werd er bovenop de poort een woonhuis voor de poortwachter gebouwd. De poort ligt aan de  voormalige verdedigingsgracht Draafsingel. Deze gracht werd gegraven om een nieuw deel van Hoorn te beschermen. De houten brug die naar de poort leidde werd in 1763 vervangen door de gemetselde boogbrug. De brug bestaat uit zeven bogen met smeedijzeren hekken.

Ommetje van de maand januari 2023 - Brug // _aw01925-hdr-cep.jpg (298 K)
- Eens een belangrijke verkeersader, nu een fiets- en voetgangersbrug. -

Tot in de jaren 50 van de twintigste eeuw was de brug, voor alle verkeer van en naar Enkhuizen, de enige toegang aan de oostkant van de stad. Na de aanleg van de Willemsweg in 1957 is de poort afgesloten voor motorvoertuigen.

De Bossu-zeeslag

We vervolgen onze weg naar rechts langs over de Kleine Oostbrug en de Kleine Sluis naar de “Grote Oost”; een van de eerste straten van Hoorn.

Daarbij passeren we de Slapershaven met op de hoek drie prachtige huizen met gevelstenen. Op de gevelstenen staan verzen en een voorstelling van de Bossu-zeeslag, die in 1573 plaatsvond.

Ommetje van de maand januari 2023 - Gevelstenen // _aw01931-hdr-cep.jpg (333 K)
- Prachtige huizen met hele mooie gevelstenen. -

Tijdens deze slag op de Zuiderzee brachten de Watergeuzen de Spanjaarden een gevoelige nederlaag toe. Zij maakten zes schepen buit en namen meer dan 300 man gevangen; waaronder Admiraal Bossu, de leider van de Spaanse vloot. De Watergeuzen wonnen hierdoor het overwicht op de Zuiderzee.

De Grote Oost

De Grote Oost is een van de eerste straten van de stad. De straat loopt over een deel van de Westfriese Omringdijk en ligt dan ook hoger dan de rest van de binnenstad.

Ommetje van de maand januari 2023 - Sint Antonius kerk // _aw01940-hdr-cep.jpg (258 K)
- De Ooster- of Sint-Antoniuskerk. -

Aan de Grote Oost bevinden zich tientallen rijksmonumenten. Voornamelijk de huizen uit de 17e en 18e eeuw van welgestelde regentenfamilies van Hoorn. Daarnaast bevindt zich ook de Ooster- of Sint-Antoniuskerk aan deze straat.


Ommetje van de maand januari 2023 - School steeg // _aw01946-hdr-cep.jpg (282 K)
- De Schoolsteeg. -

In deze straat hebben we vaker gelopen, maar tot onze verrassing moeten we vlak na de kerk rechtsaf de Schoolsteeg in.


Ommetje van de maand januari 2023 - ‘T haarhuys // _aw01949-hdr-cep.jpg (323 K)
- ’t Haarhuys. -


We komen uit bij ’t Haarhuys een heel toepasselijke naam voor een kapper. We lopen richting het Kerkplein en passeren een prachtige auto, die qua sfeer helemaal bij het straatje past.

Ommetje van de maand januari 2023 - Oude auto // _aw01952-hdr-cep.jpg (301 K)
- De auto past goed in het straatje met de kasseien. -

Richting de binnenstad

Op het kerkplein staan jammer genoeg auto’s geparkeerd en deze passen niet bij alle mooie monumentale panden. Het meest opvallende pand in het midden is het voormalige Sint Jans Gasthuis, waar nu kunstcentrum De Boterhal is gevestigd. Het pand uit 1563 heeft enige tijd dienst gedaan als botermarkt vandaar de naam.


Ommetje van de maand januari 2023 - Kerkplein // _aw01955-hdr-cep.jpg (276 K)
- Het kerkplein met in het midden de Boterhal. -

We lopen de Kerkstraat in richting Roode Steen, maar eerst maken we een foto van het winkel woonhuis in Art Nouveaustijl.


Ommetje van de maand januari 2023 - Sigarenwinkel // _aw01961-hdr-cep.jpg (320 K)
- Weer zo’n mooi pand. -

De Rode Steen

We onderbreken de wandeling voor een lunch bij Restaurant d'Oude Waegh. Het restaurant zit in een prachtig pand.

Ommetje van de maand januari 2023 - Terras // _aw01964-hdr-cep.jpg (292 K)
- Restaurant d'Oude Waegh zit in een prachtig pand. -

Op het plein waar in de zomer een toeristische kaasmarkt wordt gehouden, staat nu een ijsbaantje, Het is daardoor een uitdaging om een foto te maken van de Waag en van het Westfries Museum.

De Waag in Hoorn werd in 1609 naar ontwerp van Hendrick de Keyser gebouwd. Het gebouw was het middelpunt van de kaasmarkt die vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw wekelijks werd gehouden. Het belang van Hoorn als zeehaven nam af, maar als handelscentrum ging het juist een grotere rol spelen. De verkochte partijen kaas werden er gewogen, maar ook kon iedereen hier onder toezicht zijn andere goederen laten wegen. In de hoogtijdagen van de Hoornse kaasmarkt werd hier jaarlijks tot 3 miljoen kilogram kaas verhandeld, maar door de opkomst van de verschillende kaasfabrieken in omringende dorpen kwam in de loop van de twintigste eeuw een einde aan de markt.


Ommetje van de maand januari 2023 - Winkelstraat // _aw01971-hdr-cep.jpg (291 K)
- Het prachtige Westfries Museum, dat pas medio 2025 weer open gaat. -

We maken ook nog even een foto van het Westfries Museum, dat vanaf 1 januari dicht is voor een verbouwing van meerdere jaren. Pas medio 2025 gaat het weer open. Het Westfries Museum is gevestigd in het oude Statencollege, een statig Rijksmonument.


Hé we slaan de Hoofdtoren over

We lopen verder door leuke straatjes richting de Oude Haven.


Ommetje van de maand januari 2023 - Gracht // _aw01990-hdr-cep.jpg (318 K)
- De Oude Haven. -

We zien en fotograferen van alles en volgen de paarse pijlen door een heel smal steegje en komen uit bij de Italiaanse Zeedijk.

Ommetje van de maand januari 2023 - steegje // _aw01993-hdr-cep.jpg (298 K)
- Hier zie je hoe smal het steegje is. -

Voor ons zien we de Hoofdtoren, wat mij betreft één van de mooiste gebouwen van de stad. Tot mijn verbazing lopen we niet verder richting de toren en slaan we bij de Melknapsteeg rechtsaf.


Ommetje van de maand januari 2023 - Ooster eiland // _aw01999-hdr-cep.jpg (249 K)
- De jachthaven met links het Oostereiland. -

Omdat dit toch een hele korte wandeling is raad ik het volgende aan. Loop de Italiaanse Zeedijk af tot aan de hoofdtoren en sla daar pas rechtsaf richting de haven.


Ommetje van de maand januari 2023 - Hoofdtoren restaurant // _aw02011-hdr-cep.jpg (250 K)
- In de Hoofdtoren is wat mij betreft één van de mooiste gebouwen van de stad. -

De Hoofdtoren is een van de laatste verdedigingswerken in Hoorn, die bewaard zijn gebleven. De toren is vernoemd naar de nabij gelegen steiger ‘Houten Hoofd’, die in 1464 gebouwd is. Tegenwoordig is er in de toren een restaurant gevestigd.

Nog een omweggetje

We negeren even de pijlen en lopen een rondje om het Oostereiland, daar is het museum van de 20e eeuw gevestigd. Dit museum is echt de moeite waard. Bovendien kun je vanaf het eiland mooie foto’s maken van de Hoofdtoren.

Het Oostereiland is een kunstmatig eiland dat in de haven tussen 1662 en 1668 is aangelegd. Het eiland is gevormd door dammen aan te leggen en deze later te verhogen en verbreden. Vrij snel na het ontstaan van het eiland zijn er woningen en pakhuizen gebouwd.

Ommetje van de maand januari 2023 - Kanonnen // _aw02026-hdr-cep.jpg (316 K)
- Kanonnen en in de verte het havenlicht. -

Wij lopen tot aan de kanonnen en het havenlicht en wandelen langs de andere kant van het eiland terug langs de jachthaven. Ook ‘de Bagage voor het Leven’, een monument voor veteranen van oorlogen waar Nederland aan heeft deelgenomen, is een bijzondere plek. We maken nog één fototootje van de Hoofdtoren, maar nu met een boot. Vervolgens lopen we terug naar knooppunt 77 om de wandeling te hervatten.


Ommetje van de maand januari 2023 - boot // _aw02059-hdr-cep.jpg (272 K)
- Een boot met nog een keer de Hoofdtoren. -

Visserseiland

We volgen de pijlen over de dijk langs de Grashaven. Aan onze rechterhand zien we nog wat mooie pandjes en links genieten we van de boten. We gaan linksaf richting het Visserseiland. Dit is duidelijk een wat minder mooi stukje van de wandeling. Bij wandelkeuzepunt 80 moeten we rechtsaf slaan, maar wij wandelen naar het water.


Ommetje van de maand januari 2023 - Venster // _aw02065-hdr-cep.jpg (262 K)

- Kunstwerk “Venster”  van Rob Schreefel. -

Aan het voetpad, dat langs de Hoornse Hop gaat, staan een aantal kunstwerken. We lopen een klein stukje naar links, omdat we een blauw gewaad zien dat ons leuk lijkt om op de foto te zetten.

Ommetje van de maand januari 2023 - Cape // _aw02077-hdr-cep.jpg (279 K)
- “Cape” van Marion Jebbink, met een rood accent van Westphilwandelt. -

Dijkversterking

We pakken de route weer op en volgen de paarse pijlen Langs het water. Er is een hek geplaatst, omdat er werkzaamheden zijn aan de dijk. Dat is erg jammer, want het bederft het uitzicht op het Markermeer. We lopen bijna tot aan de schouwburg en lopen daar de binnenstad weer in.


Ommetje van de maand januari 2023 - Hoorn vanaf het water // _aw02086-hdr-cep.jpg (253 K)
- Zicht op Hoorn vanaf het water. -

Door de winkelstraten

We komen uit in een winkelstraat, met ook weer prachtige panden. Op zaterdag is er markt in de binnenstad. Als je de wandeling op zaterdag maakt, ga dan op De Breed aan de rechterkant van de straat lopen. Anders zie je de pijlen niet. Bij de Noorderkerk moet je rechtsaf slaan de Turfsteeg in. Er staat wel een pijl, maar pas in de steeg.

Ommetje van de maand januari 2023 - stoomtram museum // _aw02104-hdr-cep.jpg (274 K)

- We zijn weer terug bij het Stoomtram Museum. -

Inmiddels is het te druk geworden om te fotograferen en lopen wij het laatste stuk flink door terug naar het parkeerterrein.

Extra info

Ommetje van de maand januari 2023 - Jachthaven bankje // _aw02047-hdr-cep.jpg (315 K)
- Naar de bootjes kijken in de jachthaven. -

Afstand: 4,64 km

Link naar de route: VOC-route (paars)

Wij parkeerden bij P&R Hoorn in de van Dedemstraat voor 2,50 € per dag. Je kunt ook met de trein naar Hoorn komen.

De route start bij wandelkeuzepunt 67. Volg vanaf daar de paarse pijlen naar de volgende knooppunten: 70, 71, 81, 72, 73, 77, 80, 68, 69 en weer terug naar 67.

Meer wandelen in Noord-Holland:
www.wandelnetwerknoordholland.nl

 
 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 184735 in.
 • 4.64 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Hoorn

Naar
Startpunt Station Hoorn

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station hoorn

0.41 km
  0.07 km
   0.75 km
    0.67 km
     0.11 km
      0.41 km
       0.57 km
        0.99 km
         0.3 km

          Startpunt station hoorn

          0.36 km