Wandelen langs bloeiende bollenvelden

Wandelen langs bloeiende bollenvelden afbeelding

Hier zijn de bollenvelden het mooist!
In bijna heel Noord-Holland struikel je over de bollenvelden! Wist je dat in de Kop van Noord-Holland zelfs het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld ligt? Ontdek bijvoorbeeld Julianadorp, dat midden in de bollenvelden ligt, of Anna Paulowna met haar Poldertuin (een soort Keukenhof in het klein) en de Zijpepolder, ook wel de achtertuin van Schagen genoemd. Verder naar het zuiden vind je tevens bloeiende velden. Zo huist Alkmaar haar bollenvelden ten westen van de stad en nog verder naar beneden bloeien de tulpen volop in de Beemster. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje langs het Noord-Hollandsch kanaal en in het plaatsje de Rijp. Laten we ook West-Friesland niet vergeten! Hier vind je de bollenvelden rond Enkhuizen, Andijk, Wieringerwerf, Venhuizen, de Goorn, Obdam en Bovenkarspel, maar vooral bij Hoorn kun je de tulpenoogst goed bewonderen.

Loop de bloeiperiode niet mis
De meeste velden staan in bloei tussen eind maart en begin mei. De krokus- en narcisvelden zijn vaak de eersten die hun bloemen laten zien. Daarna volgen de hyacinten en de tulpen. Hoelang de bloemen bloeien is afhankelijk van de weersomstandigheden en de eindbestemming van de bloemen. Wees ook niet verrast als een veld dat bij bezoek, of op een foto, vorig jaar nog rood kleurde dit jaar geel blijkt te zijn. Kwekers hanteren vaak vruchtwisseling door de jaren heen om de opbrengst en bodemkwaliteit optimaal te houden.

Bollenroutes
Wil je wandelen langs de bollenvelden? Wij zetten een aantal mooie bollenroutes voor je op een rijtje:

Voor de kids
Het Land van Fluwel is een speel- en klauterparadijs bij Sint Maartenszee. En laat het park nu precies midden tussen de tulpenvelden liggen. In het park kan je daarnaast ook de Dutch Tulip Experience meepakken, over de oorsprong van de tulpen en hoe de tulp het icoon van Nederland is geworden.

Bescherm de bloemen en houd je aan de etiquette
Tijdens een wandeling langs de bollenvelden moet je rekening houden met een aantal etiquettes. Zo is het niet de bedoeling dat je een eigen boeketje bij elkaar plukt, hoe verleidelijk dit ook is. Heb je toch plukdrang? Er zijn plekken waar je dit wél mag doen, zoals Pluktuin Bakkum en Floratuin Julianadorp. De bollenvelden zijn een lust voor fotografen, maar let op dat je niet de bloembedden betreed of tussen de narcissen gaat zitten, hoe mooi die foto ook zou zijn. Op enige afstand van de bloemen blijven is belangrijk om vernieling tegen te gaan maar ook ter bescherming van de bollen. Zo kun je, door het veld te betreden, ongemerkt schadelijke bollenziektes en plagen verspreiden! Wil je de bloemen toch graag van dichtbij ervaren? Ga dan eens langs bij de teler zelf en geniet van een interessante rondleiding.

Extra tip:
Jaarlijks vind er tijdens het voorjaarsevenement Bloeiend Zijpe een wandeldag plaats waarbij je wandelt langs de mooiste bollenvelden in de omgeving van Zijpe. Sterker nog, het grootste deel van de route voert over boerenland. Dichter bij de tulpen kom je niet. Meer informatie over de wandeldag op 23 april vind je hier.

Foto credit: wandelaar Jolanda Sonneveld