Spring naar inhoud

Startpunt Theehuis 't Bluk 69 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Grafheuvelsroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
4.14km
Rondje Laarder Wasmeer (groen)
Onverhard pad (deels)
4.78km
Zeven Bergjesroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
8.53km
Zuiderheideroute (paars)
Onverhard pad (deels)
10.66km

’t Bluk: dat is Larens voor een oude boomstronk die vroeger als hakblok gebruikt werd. Bij dit ‘bluk’ of blok midden op de hei stond een hutje, rond 1900 neergezet door een kunstschilderes. Later werd dit een theehuisje, een ideale pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. De Zuiderheide, ten zuiden van Laren, werd vroeger als gemeenschappelijke heide door de boeren gebruikt om schapen te weiden en om plaggen te steken. Het nadeel van dit intensieve gebruik was dat de heide steeds kaler werd en hier en daar verstuifzandde. Kenmerkend zijn de 4000 jaar oude grafheuvels, in de volksmond de ‘Zeven Bergjes’ genoemd.

  • Via de Grafheuvelsroute (blauw) maakt u een heideommetje en ziet u onderweg resten van oude keileemkuilen, grind- en zandafgravinkjes, oeroude grafheuvels.
  • Volgt u het Rondje Laarder Wasmeer (groen), dan loopt u om het grotendeels drooggevallen Wasmeer heen. Vanwege de bijzondere vegetatie en om een rustgebied te hebben voor dieren, is het gebied sinds 1958 alleen onder leiding van een gids toegankelijk.
  • De Zeven Bergjesroute (oranje) loopt samen op met de blauwe route over de oude Postweg, onderdeel van een oude handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort.
  • Wandelt u de Zuiderheideroute (paars) dan gaat u eerst naar het vooroorlogse landschapspark Anna’s Hoeve, om dan met een grote boog door Hilversum-Oost via het station weer terug te keren.