Spring naar inhoud

Startpunt Nollenstrook 1 afbeelding

Wandelen tijdens uw lunchpauze! Even frisse lucht opsnuiven en genieten van het groen en de dieren die er wonen! Daarvoor zijn in de Nollenstrook drie wandelroutes met paaltjes aangegeven. De Nollenstrook, met een lengte van twee kilometer is in de jaren zeventig aan de westzijde van bedrijventerrein de Beverkoog aangelegd als groenbuffer tussen het bedrijventerrein en St. Pancras. De bosrijke strook is beplant met diverse inheemse bomen en struiken. De Nollenstrook wordt extensief onderhouden, oftewel niet te netjes. Daardoor krijgen kruiden de kans zich te ontwikkelen. Alle insecten profiteren van de bloemen van de wilde (on)kruiden en de struiken en insecten zijn weer voedsel voor de vogels. Dode takken en bomen worden niet weggehaald, maar verwerkt in zogenaamde ‘rillen'. Dit zijn perfecte schuilplaatsen voor kleine zoogdieren en amfibieën.

  • De rode route loopt gedeeltelijk over de voetpaden van de Berenkoog en gedeeltelijk door de parkstrook. U passeert Hortus Alkmaar aan de Berenkoog. Een uitstapje in de tuin van de Hortus is zeer de moeite waard!
  • De gele route loopt over de karakteristieke Herenweg met diverse bebouwing, via het Herenwegpad langs twee delen van de woonwijk de Nollen en als laatste langs het Achtergeestpad, waar kleine particuliere weitjes met schapen te zien zijn.
  • De blauwe route loopt langs de Berenkoog en is het meest waterrijk. Via de rand van de woonwijk Nollen Oost loopt u naar wijkpark de Nollen, een ideaal gebied voor kikkers en reigers. Naar het westen toe wordt het parkje dat u daar ziet steeds hoger en droger. Vlinders hebben hier veel baat bij de kruidenvegetatie, kruiden groeien in de droge voedselarme bermen, vooral op door zon beschenen vlakken.

Door te lopen over de graspaden in de Nollenstrook maakt u de wandeling nog afwisselender en beleeft u de natuurvriendelijke oevers nog beter!