Spring naar inhoud

Startpunt Wijk aan Zee 40 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Oranje route vanaf startpunt Wijk aan Zee
Onverhard pad (deels)
2.99km
Paarse route vanaf startpunt Wijk aan Zee
Onverhard pad (deels) Honden deels los
2.65km
Gele route vanaf startpunt Wijk aan Zee
Onverhard pad (deels) Honden deels los
1.64km
Blauwe route vanaf startpunt Wijk aan Zee
Onverhard pad (deels)
2.87km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Rondje WaZ
Onverhard pad (deels) Honden deels los
5.58km
Culinaire route Wijk aan Zee
Onverhard pad (deels) Honden deels los
6.67km

De opening van het eerste Badhotel in Wijk aan Zee (1881) luidde een nieuw tijdperk in. De zee werd niet langer beschouwd als gevaarlijk; je kon er gezonde zeelucht opsnuiven, zonnebaden en je vanuit een badkoets laten onderdompelen in het zeewater. Wijker vissers legden zich voortaan toe op het toerisme.

  • De oranje route loopt langs Zorgcentrum Heliomare (1932), dat zijn terrein speciaal voor u openstelt. Een verplicht toegangskaartje voor het Noordhollands Duinreservaat van PWN is te koop bij een van de kaartautomaten. 
  • De paarse route loopt door het dorp en langs de grote dorpsweide, vroeger de gemeenschappelijke ‘meent’. Het Paasduin biedt prachtig uitzicht op duinen, dorp, zee en het reusachtige complex van Tata Steel.
  • De gele route loopt om de restanten van de radarpost van de Atlantikwall heen. De Atlantikwall is een Duitse verdedigingslinie die tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanval van de geallieerden moest tegenhouden. 
  • De blauwe route gaat over het strand, door de duinen en langs Beeldenpark ‘Een zee van Staal’.
  • Het Rondje Wijk aan Zee (WaZ) geeft een compleet beeld van de verrassende landschappen en historische locaties. Deze route is ontwikkeld door de Vereniging Rondje Wijk aan Zee.

De duinen van het Noordhollands Duinreservaat beschermen het achterland tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de waterwinning en vormen een buitengewoon waardevol natuur- en recreatiegebied. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie.

Honden zijn toegestaan, maar altijd aangelijnd.