Startpunt Westerhoutpark Beverwijk 31 afbeelding

De naam ‘Westerhout’ herinnert aan het voormalige Beverwijkse landgoed. Vlak bij het startpunt, aan het Westerhoutplein, staat het in neo-Hollandse renaissancestijl opgetrokken Huis Westerhout. De burgemeester van Beverwijk, destijds eigenaar van het landgoed, liet het in 1897 bouwen. Nu is Restaurant Westerhout er gehuisvest. Ertegenover, in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee, ligt Museum Kennemerland dat een collectie historische voorwerpen uit het Midden-Kennemerland tentoonstelt.

  • De Breesaaproute (rood) loopt door de voormalige buurtschap de Breesaap, dat vóór de aanleg van het Noordzeekanaal (rond 1870) en de komst van de Hoogovens (1918) uit een uitgestrekte duinvallei bestond.
  • De Vondelroute (blauw) naar Station Beverwijk komt langs twee 17de-eeuwse landhuizen: Westerhout, Akerendam, Scheybeeck en Beeckzangh.
  • De Buitenplaatsroute Beverwijk (een samengestelde route) loopt door de mooiste buitenplaatsen van Beverwijk waaronder de statige zomerverblijven Westerhoutpark, Scheybeeck en Beeckzangh. Tijdens de wandeling loopt u ook over de lunettenlinie op de Creutzberglaan, één van de weinig goed overgebleven lunetten. Deze route is Ommetje van de Maand april 2017. Lees hier meer...