Spring naar inhoud

Startpunt Volgermeer 28 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Volgermeer (geel)
4.31km
Rondje Burkmeer (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.17km
Trambaanroute
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
5.66km

Oorspronkelijk is de Volgermeer een veenweidegebied, dat tussen 1920 en 1955 als Veenderij Zunderdorp is afgegraven en uitgebaggerd in diepe trek- of petgaten. De petgaten werden vanaf 1927 opgevuld met huis- en stadsvuil en vanaf de jaren 1950 ook met chemisch afval, waaronder het giftige dioxine. Dit leidde in 1980 tot een groot milieuschandaal. In de jaren 2000 is de gifbelt experimenteel gesaneerd door hem in te pakken met folie- en aardlagen met daarbovenop schone grond en water. Naar verwachting vormt zich weer riet en veen: terug naar af. Sinds 2011 is de Volgermeer ingericht als een langgerekt natuurgebied, doorsneden door fiets- en voetpaden.  

  • Het Rondje Volgermeer (geel) voert op de heenweg dwars door de Volgermeer en op de terugweg langs de oostrand van het gebied, met uitzicht over de Belmermeer, een 17e-eeuwse droogmakerij.
  • Het Rondje Burkmeer (rood) biedt spectaculaire vergezichten over Amsterdam-Noord, Zunderdorp, Ransdorp en de Broeker- en Burkmeren (17e- en 19e-eeuwse droogmakerijen). Honden zijn verboden.
  • De Trambaanroute (groen) is een ommetje over de vroegere spoorbaan van de Waterlandse tram richting Monnickendam. U gaat terug naar af over een weilandpad langs een nieuwbouwwijk in Waterlandse stijl en over de ringdijk van het drooggelegde Broekermeer. Honden zijn verboden.

Foto: Westphil Photography