Spring naar inhoud

Startpunt Vogelenzang 77 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Doodwegroute (blauw)
Onverhard pad (deels)
3.47km
Jamboreeroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
4.7km

Vogelenzang ligt op een van de oude strandwallen achter de duinen. Op de geestgronden daartussen wordt van oudsher aan bollenteelt gedaan. In het voorjaar steken de kleurrijke tapijten af tegen de beboste duinen en strandwallen. Tot in de middeleeuwen lag er bos, ‘De Hout’, dat strekte van Leiden tot Alkmaar, jachtgebied van de graven van Holland. Landhuis ’t Huis te Vogelenzang uit de 17e eeuw staat op de plek waar graaf Floris V ooit een jachtslot bouwde. Archeologische vondsten uit de bronstijd leren dat de bewoningsgeschiedenis nog veel verder teruggaat.

 

  • De Doodwegroute (blauw) verbindt het kerkpad door de weilanden met de Tweede Doodweg tussen de bollenvelden en de oude dopskern van Vogelenzang. De Doodweg liep ooit door als onderdeel van de Buurweg tussen de abdijen van Rijnsburg en Egmond, een weg die geacht werd door de ‘buren’ – aan­wonenden – te worden onderhouden. Voordat in 1861 de kerk in Vogelenzang werd gebouwd brachten katholieken hun doden over deze Doodweg naar de begraafplaats in Overveen. De ‘Tweede’, omdat ook in Aerdenhout een Doodweg was.
  • De Jamboreeroute (rood) is vernoemd naar de hier gehouden Wereldjamboree van de padvinderij in 1937. De weilanden schoten tekort voor dit festival, zodat zelfs op landgoed Leyduin werd gekampeerd. De route komt langs de buitens Teylingerbosch en ’t Huis te Vogelenzang, en langs de oude kern van het dorp en zijn oostelijke randen.