Spring naar inhoud

Startpunt Sint Maartenszee 2 afbeelding

Sint Maartenszee is een naoorlogs badbuurtje. Het ligt eigenlijk niet aan zee, maar aan een kruising van de provinciale Westerduinweg (N502) en het tracé van een vroeger werkspoor waarover zand voor de kustverdediging werd aangevoerd (tegenwoordig komt dat zand rechtstreeks uit zee). Achter de hoge Zijperzeedijk liggen de Pettemerduinen en de Ketelduinen, compleet met duinmeertjes, bloemrijke duinvalleien, aangeplante naaldbosjes. Van 1550 tot 1800 was hier echter een strandvlakte tussen Petten en Callantsoog waar zand en zee vrij spel hadden en waar hoge, ronde ‘ketelduinen’ van zuid naar noord wandelden.

  • De paarse route loopt over schelpenpaden langs bosjes ‘waaibomen’ naar de natte duinvalleien van Het Korfwater. Om langs de noordrand van de Pettemerduinen terug te keren over de Zijperzeedijk en langs het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), waar onderzoek wordt gedaan naar duurzame mogelijkheden voor energie-innovatie.

  • De oranje route volgt eerst dezelfde richting maar slaat voor het Derde Korfwater af, om over het strand en via de Ketelduinen en hun duinvalleien terug te keren.

  •  Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in 13 etappes van Texel naar Huizen gaat. De route loopt dwars door ‘de binnenlanden’ van Noord-Holland over boerenlandpaden, langs molens, slootjes, kanalen, bos en door karakteristieke dorpjes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 4 loopt van Julianadorp naar Kolhorn (22 km), zie www.noordhollandpad.nl.