Startpunt Schoorl Centrum 97 afbeelding

Beschrijving
Duinen bij Schoorl // schoorl_duinen_.jpg (48 K)Schoorl, aan de voet van de duinen, is een mooi groen dorp. De wandelroutes geven een mooi beeld van dit bijzondere gebied: de duinen met binnenduinrand en open polderland. In het nollenbosje aan de zuidzijde van Schoorl is, hoog in de dennenbomen, een reigerkolonie te vinden. In het voorjaar vliegen de reigers af en aan om hun jongen te voeren. In de open weidegebieden buiten de bebouwde kom broeden onder andere kievit en tureluur. De veldleeuwerik is hier erg zeldzaam geworden.

Het zand in Schoorl is kalkarm, daardoor kan hier heide groeien. In kalkrijke duinen, zoals in het Noord-Hollands Duinreservaat, groeien daarentegen juist duindoorn en slangenkruid.

Het Ommetje Scoronio (groen) loopt rondeom het dorp Schoorl.

De Evendijkroute (zwart) gaat al kronkelend ten zuiden van Schoorl door de polder. Deze route loopt voor een deel over boerenlandpad en daar zijn honden verboden.

De Klimduinroute (zeegroen) komt langs het Klimduin, dat met haar 54 meter het hoogste duin van Nederland is. 

Door het dorp en de duinen loopt ook de Duin&Dorproute (geel, 4,4 km) van Staatsbosbeheer. Deze route is niet in het wandelnetwerk met keuzepunten opgenomen, maar is wel bewegwijzerd met hetzelfde soort routepijlen. Deze route is geschikt voor wandelwagens.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Paardenmarkt 19, 1871 CV Schoorl

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Aan de Paardenmarkt in Schoorl.

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte Schoorl centrum, Laanweg in Schoorl. Buslijn 410.