wandelnetwerk

In en rond Santpoort-Zuid geniet je elk seizoen van de bosrijke duinrand en verschillende sfeervolle paden richting de rivier het Spaarne.

Ten noorden van Santpoort-Zuid ligt het Burgemeester Rijkenspark. Dat is een groen restant van Buitenplaats Spaarnberg; in het verleden een linnenblekerij, maar begin 19de eeuw door de bekende tuinarchitect Zocher is omgevormd tot een romantisch landgoed.

De routes vanaf het treinstation en Toeristisch Overstappunt Santpoort-Zuid brengen je bij de duinen, groene villawijken en bijzondere paadjes door het poldergebied.

De naam 'Santpoort' betekent volgens sommige mensen Sancta Porta, Latijn voor heilige poort. Anderen beweren dat het gewoon 'Zandpoort' was, een haven voor het zand dat via de Jan Gijzenzandvaart (gegraven in 1537), het Spaarne en het IJ werd verscheept naar Amsterdam, om daar de grachtenpanden op te bouwen. Hoe dan ook, in het middeleeuwen was het voor pelgrims een belangrijke doorgang tussen de stuivende zand van de duinen en het moeilijk begaanbare veenmoeras, op weg naar de in het noorden liggende bedevaartplaatsen Beverwijk, Heiloo, Egmond-Binnen en zo verder. In al die eeuwen zijn hier dus al vele wandelaars je voorgegaan.