Startpunt Noorderstraat

Alle routes vanaf dit startpunt gaan door het Noordhollands Duinreservaat van drinkwaterbedrijf PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

  • De blauwe route komt langs Duinboerderij Zeeveld die al werd bewoond toen de zee hier nog vrij in en uit stroomde. U loopt ook om het Meertje van Vogelenzang heen, vernoemd naar de rentmeester van de provinciale landgoederen die het meertje liet graven.
  • De oranje route komt door het stroomgebied van het oer-IJ en door de Schoonwatervallei: een natuurgebied met twee waterbergingen. Tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk. Honden zijn verboden.
  • De paarse route loopt door het golvende terrein van de nollen: opgewaaide zandheuvels of kleine stuifduintjes. ‘Nol’ is het West-Friese woord voor duin. Adellijke grondbezitters noemden hun gebied in de middeleeuwen een ‘heerlijkheid’. Tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk. Honden zijn verboden.
  • Diverse duinroutes van PWN.

De duinen beschermen het achterland tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de waterwinning en vormen een buitengewoon waardevol natuur- en recreatiegebied. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn toegestaan, maar altijd aangelijnd.

In juni geeft Stichting De Hooge Weide vaak excursies door haar prachtige natuurgebied in Bakkum-Noord. Meer informatie vind je hier.