Startpunt Liniedijk 23 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Lange Jaaproute (groen)
Onverhard pad (deels)
8.76km
Nolletjesroute (geel)
Onverhard pad (deels)
10.63km
Fort Kijduinroute (paars)
Onverhard pad (deels)
7.46km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Napoleonroute
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.22km

De Liniedijken in de Stelling van Den Helder zijn in 1824-1825 aangelegd in opdracht van Willem I. Deze dijken verbinden de eerder voor Napoleon gebouwde forten Erfprins, Dirksz. Admiraal, Westoever en Oostoever en maakten het mogelijk om het lage voorland (het Buitenveld of Koegras) onder water te kunnen zetten als er een vijandelijk leger naderde. Niet denkbeeldig, want tijdens de Engels- Russische invasie van 1799 bleek dit de zwakke kant van de marinebasis te zijn. Tot in de Tweede Wereldoorlog is de Stelling van Den Helder uitgebouwd en in militair gebruik geweest.

  • De paarse Fort Kijkduinroute volgt de Liniedijk noordwaarts langs Fort Erfprins met zijn groene ravelijnen. Dan over de zeedijk naar Huisduinen.

  • De groene Lange Jaaproute loopt over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk en brengt je bij Fort Dirksz. Admiraal, het treinstation, de binnenstad en de zeedijk. Bij het Oude Helder loop je naar de rode vuurtoren, de Lange Jaap uit 1878.

  • De oranje Napoleonroute loopt over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk, met een uitstapje naar Fort Kijkduin. In het fort is nu een museum en Noordzeeaquarium gevestigd.

  • De gele Nolletjesroute loopt naar de Helderse Vallei en de golvende kwelderduintjes of ‘nollen’ bij station Den Helder-Zuid.