Startpunt Julianadorp aan Zee 31 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ooghduyneroute (geel)
Onverhard pad (deels)
6.76km
Noordduinenroute (paars)
Onverhard pad (deels)
8.83km

Er is een tijd geweest dat de Noordzee vrij spel had in de wadkwelder hierachter, Het Buitenveld of Koegras geheten. Totdat in 1612 de Zanddijk voltooid werd en deze stuifdijk tot een duinenrij aangroeide: de Noordduinen. Sindsdien werd het hier een stuk rustiger en verzandde de kwelder steeds meer. In 1818 werd de kwelder drooggelegd, maar dat bleek geen succes vanwege de arme grond, het stuivende zand en het gebrek aan mest. Rond 1900 overheerste de schapenteelt, met de melkveehouderij als goede tweede. Julianadorp werd gesticht in 1909 en is een betrekkelijk jong dorp. Het is voorzien van een kerkje en vernoemd naar de pasgeboren kroonprinses Juliana. Pas na de komst van ervaren bollentelers uit ‘De Zuid’ (de bollenstreek rond Lisse) begon de polder aan een tweede, winstgevender leven: van schapenpolder naar bollenpolder. In de jaren 1970 besloot Den Helder om bij Julianadorp zijn overloopwijk te bouwen. Later verrezen in Julianadorp aan Zee diverse bungalowparken voor de strandtoeristen. Van bollendorp tot baddorp dus.

• De gele Ooghduyneroute loopt zuidwaarts door de Noordduinen tot bij de Callantsoogervaart. Verder gaat de route via de groene westrand van Julianadorp om het golfterrein van Ooghduyne heen.

• De paarse Noordduinenroute loopt deels gelijk met de gele route, maar gaat samen met het Noord-Hollandpad verder noordwaarts naar de strandopgang De Zandloper. Deze route is ommetje van de maand april 2018. Lees hier het verslag.

In delen van de Noordduinen grazen Schotse Hooglanders.