Spring naar inhoud

Startpunt Johanna's Hof 1 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Zeegroene route vanaf startpunt Johanna's Hof
Onverhard pad (deels)
5.36km
Leppad (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
3.86km
Kleintje Johanna's Hof (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
2.26km
Rondje Infiltratiegebied (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
6.61km
Duindoornroute (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
17.81km
De beschutte ronde (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
13.26km
Rondje Bosreservaat (duinroute van PWN)
Onverhard pad (deels)
8.22km
Groene duinroute van PWN
Onverhard pad (deels)
4.73km

Johanna’s Hof is een voormalige duinboerderij, gebouwd in 1832 tijdens de grootschalige ontginningen van Bakkum en Castricum. Door de aanleg van beken (zoals De Hoep), kanalen en sloten werden natte, drassige duinvalleien ontwaterd ten behoeve van landbouw en veeteelt. De boerderij was een eerbetoon aan Johanna, de vrouw van jonkheer Gevers, eigenaar van het duinterrein. In 1927 liet provincie Noord-Holland de bouwvallige boerderij slopen en bouwde er een nieuw theehuis. Sinds 2001 is het in gebruik als restaurant en partycentrum. Het staat tegenover Bezoekerscentrum De Hoep van drinkwaterbedrijf PWN.

Let op: deze route komt door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

  • De zeegroene route, die grotendeels over onverharde paden loopt, doet Landgoed Duin en Bosch aan. Het gelijknamige Psychiatrisch Ziekenhuis werd begin 20ste eeuw opgezet als een zelfverzorgend dorpje met eigen kerk, kantine, moestuin, badhuis en begraafplaats.
  • Diverse duinroutes van PWN. 

De 'Beschutte ronde' (13 km) is Ommetje van de maand september 2017. Lees hier meer.

De duinen beschermen het achterland tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de waterwinning en vormen een buitengewoon waardevol natuur- en recreatiegebied. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.