Startpunt Hilversum Kerkbrink 88 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Mediastadroute (rood)
5km
Monumentaal Groenroute (groen)
Onverhard pad (deels)
5.21km
Dudokroute (oranje)
8.4km
Corversbosroute (zwart)
Onverhard pad (deels)
10.37km

Dit is hartje Hilversum: de brink met de Grote Kerk en het oude raadhuis, nu museum. Hier omheen stonden in de late middeleeuwen de boerderijtjes van ‘Hildifridishaim’. Om die dorpskern lagen akkers waarop gerst en boekweit verbouwd werden. Verderop lagen de gemeenschappelijke heidevelden en weiden voor de schapen en koeien. Een kaal, schraal en open landschap, want het oude Gooiersbos was door overmatig kappen en begrazen praktisch verdwenen rond 1600. Zo zag Hilversum er toen uit, een boerendorp waar nieuwkomers hun onderkomen tussen de bestaande boerderijen optrokken, kriskras door elkaar.

  • De Mediastadroute (rood) laat u het oude dorp zien om daarna enkele vooroorlogse villawijken te verkennen. Zoals de wijk rond het befaamde raadhuis van Dudok uit 1931. U loopt langs het Muziekcentrum van de Omroep naar het Media­park met het veelkleurige Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
  • Volgt u de Monumentaal Groenroute (groen), dan verkent u de golvende villawijk Boomberg met z’n prachtige lanen.
  • De Dudokroute (oranje) laat u werk van gemeen­te­architect Dudok (1884-1974) zien. Hij ontwierp niet alleen het raadhuis maar ook vele villa’s, scholen, wegen, wijken, parken en plantsoenen.
  • Wandelt u de Corversbosroute (zwart), dan volgt u eerst de groen gemarkeerde route en vervolgens wandelt u ook door het Corversbos, Spanderswoud en villawijk Trompenberg.

Foto: Westphil Photography