Startpunt Fort Kijkduin 26 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Fort Kijkduinroute (paars)
Onverhard pad (deels)
7.11km
Grafelijkheidsduinenroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.72km
Napoleonroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.22km
Fort Kijkduinroute (paars)
Onverhard pad (deels)
7.46km

Aan het Marsdiep, de zeestraat tussen Den Helder en Texel, ligt de badplaats Huisduinen. Ooit, vóór de aanleg van de Zanddijk naar Groote Keeten in 1612, was Huisduinen of ‘Husiduna’ een waddeneiland. Al in de vroege middeleeuwen woonden hier vissers en boeren. Het dorp moest meerdere malen oostwaarts verhuizen door het oprukkende water van het Marsdiep. Het dorp lag rond 1300 bijna negen kilometer westelijker!

Fort Kijkduin

Naast het strand, duinen en natuur is Huisduinen vooral bekend van Fort Kijkduin. Het fort, daterend uit 1811, is onderdeel van de Stelling van Den Helder, een verdedigingslinie die werd gebouwd onder Napoleon. Het fort is tegenwoordig een museum, dat de geschiedenis vertelt van de periode dat het een fort was. In het fort bevindt zich ook een aquarium, waar bezoekers onder water kunnen lopen door een twaalf meter lange tunnel om  van de Noordzee van dichtbij te kunnen ervaren. Combineer je wandeling met een bezoek aan het fort.

Klik hier voor de openingstijden en toegangsprijzen van Fort Kijkduin

  • De rode Grafelijkheidsduinenroute loopt langs de zeereep naar de Helderse Vallei en het natuurgebied Mariëndal. Verder nog door de Donkere Duinen en de Grafelijkheidsduinen. Wandelaars Laura, Adriaan en Ilse schreven een leuk verhaal over deze route. Lees hier het verslag.  Lees ook het verslag van Roots Magazine. 

  • De oranje Napoleonroute is voor een deel gelijk aan de paarse route, maar doet ook Fort Dirksz. Admiraal aan.

SP Fort Kijkduin // fortkijkduin.jpg (43 K)

Fort Kijkduin