Startpunt Driehuizen 31 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Noordeindermeer (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.98km
Grafterroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.48km
Zuidschermerroute (blauw)
12.22km

Het westdeel van de Eilandspolder was tot 1357 een ‘wildernisse’ van riet en moerasbos waar dorpelingen mochten vissen en jagen. Na de inpoldering kwam de naam ‘burenmaden’ (buiten-hooilanden) in zwang. Bij de bedijking van dit ‘Ouweland’ ontstonden onder meer Driehuizen (in 1603 de eerste drie huizen) en wat zuidelijker West-Graftdijk (omstreeks 1650), bevolkt door polderwerkers, boeren en vissers.

Bij het Ommetje Noordeinder-meer (groen) biedt de Arisdijk een opvallend contrast tussen de middeleeuwse kavels rond het Arismeer in het westen en de lage strakke polderblokken van de Noordeindermeer in het oosten. U loopt terug over de oude Korendijk en langs de Schermerringvaart. Honden zijn verboden.

De Grafterroute (rood) voert via de Arisdijk naar het schilderachtige lintdorp Graft. Na een doorsteek door de Graftermeer loopt de route richting West-Graftdijk. U gaat terug over het Oudelandsdijkje. Honden zijn verboden.

De Zuidschermerroute (blauw) is een verkenning van de Schermer. De route loopt langs het dorp Zuidschermer en het vroegere molenpark: twintig onder-, middel- en bovenmolens maalden het polderwater uit in de ringvaart.