Startpunt De Weijver

  • Het Ommetje Spanbroek-Opmeer (oranje) is een echte dorpswandeling. U doorkruist de parkjes en plantsoenen tussen oude en nieuwe wijken. Ten noorden van de A.C. de Graafweg gaat de route door het park De Weijver. In het stukje door de natuurspeeltuin zijn honden niet toegestaan, maar dat kan gemakkelijk worden omzeild via het fietspad. Daarna verder via de Pade en het pad langs de ijsbaan naar de passantenhaven.
  • Als u het Rondje Lage Hoek (paars) wandelt ervaart u een schitterend uitzicht op de Westfriese polders. U passeert rijksmonument de Wipbrug en poldermolen De Vier Winden. De laatste werd in 1891 gebouwd ter vervanging van een vorige die door blikseminslag was af­gebrand. U loopt langs de Langereis en voltooit de ronde om de Lage Hoek via de Koningspade.
  • De Opmeerder Wuivertocht (geel) loopt door de dorpen Aartswoud, Hoogwoud, Gouw en de Weere en over een aantal rustige polderwegen. Hierdoor heeft u uitzicht op het Westfriese agrarische landschap. Dit gebied is heel aantrekkelijk voor weidevogels. De route komt ook over de Opmeerder Wuiver. Een ‘Wuiver’ of ‘Weijver’ is een zijgrens van een ontginningsblok waarlangs later paden, kaden en wegen zijn aangelegd. Deze grenzen waren tevens de bannegrenzen: de latere gemeentegrenzen.
  • De Langereisroute (blauw) is een variant op de gele route. De extra ‘lus’ van de blauwe route loopt door de waterberging Groene Pade en over de kade van het kanaal de Langereis.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
De Weyver 6 1718 MS Hoogwoud

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Bij het startpunt

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte: Hoogwoud, Koningspade