Spring naar inhoud

Startpunt Bakkum 6 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Groene route vanaf startpunt Bakkum
Onverhard pad (deels)
3.58km

Bakkum is een klein dorpje in de duinen waar zich in de loop der tijd een aantal vakantiekolonies en herstellingsoorden heeft gevestigd. Bepalend voor het dorp was Psychiatrisch Ziekenhuis Duin en Bosch, dat begin 20ste eeuw werd opgezet als een zelfvoorzienend dorp met een eigen kerk, kantine, moestuin, badhuis en begraafplaats. De geesteszieken werden er behandeld en konden er tot rust komen. Het personeel woonde in een ruime boog om het oord heen. Tegenwoordig is Duin en Bosch een modern landgoed. De nieuwbouw in het oostelijk deel wordt omzoomd door veel groen. Het westelijk deel blijft onderdeel van het zorgcentrum, dat nu Dijk en Duin heet.

  • De groene route komt langs een aantal rijksmonumenten op het landgoed. Totaal zijn het er twintig, alle ontworpen en gebouwd door en voor het ‘krankzinnigengesticht’ Duin en Bosch. Zo komt de route bijvoorbeeld langs het monumentale Witte Kerkje uit 1908. U wandelt over exclusieve voetpaden, somsverhard, soms onverhard. Het zuidwestelijke deel van de route gaat over een oude tramweg.
  • Gebruik aangrenzende routes om een langere wandeling te maken.

In juni geeft Stichting De Hooge Weide vaak excursies door haar prachtige natuurgebied in Bakkum-Noord. Meer informatie vind je hier.

Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn toegestaan, maar altijd aangelijnd.